”Jag hade lagrat 400 guldtackor i källaren”

NYHETER

”Big Joey” Massino första maffabossen i NY att vittna mot sina egna

Joseph ”Big Joey” Massino är maffiabossen som gick över till polisen.

Nu vittnar ”The Last Don” mot sin mordmisstänkte efterträdare – och om sin egen rikedom.

– Jag hade mellan fyra och femhundra guldtackor i källaren, berättade han i rätten igår.

Foto: Joseph ”Big Joe” Massino.

Det är som taget ur ett filmmanus.

”Big Joey” Massino var den siste maffiabossen av den gamla skolan där ingen tjallade. Han ledde Bonnanoklanen, en av New Yorks klassiska maffiafamiljer, med hundratals medlemmar och han höll stenhårt på tysthetslöftet.

2005 ändrades allt.

Bossen blev informatör

Efter att ha gripits av polis och inför hotet om dödsstraff så gjorde ”Big Joey” Massino det otänkbara. Han blev polisens informatör – som första boss i historien.

I går började rättegången mot Massinos efterträdare Vincent ”Vinny Gorgeous” Basciano i New York. Basciano är misstänkt för att ha mördat en annan maffiamedlem. Massiano är huvudvittne.

– Han berättade för mig att de hade mördat honom. Vinny sa att offret var en tjallare och en bråkmakare som måste bort, berättade Massino för rätten enligt New York Post.

”7 miljoner på vinden”

I rättssalen berättade den före detta bossen också om livet han levde när han greps 2005. Huset i Queens var rena guldreserven.

– Jag hade mellan fyrahundra och femhundra guldtackor i källaren. På vinden hade jag 7 miljoner dollar i kontanter, säger han enligt New York Post.

Pengarna och guldet, som Massino sparat till ålderns höst, tog myndigheterna hand om. Men i uppgörelsen med polisen fick bossen behålla flera av sina hus.

I rätten hävdade 68-årige Massino, vars brottsliga bana enligt honom själv började vid 12 års ålder, att det inte var dödsstraffet som fick honom att tjalla.

– Jag var inte rädd för att dö, jag bestämde mig för att samarbeta.