Svensk fick tio år för miljonkupp

NYHETER

Rånade en dansk värdecentral på 81 miljoner kronor – pekade finger när han fick domen

Foto: I augusti rånades en värdedepå i Bröndby.

I dag dömdes en svensk 38-åring till tio års fängelse för att ha deltagit i en av de största och mest spektakulära rånkupperna i Danmarks historia.

Han anses vara en av hjärnorna bakom det så kallade Bröndbyrånet, där förövarna försvann med 81 miljoner kronor – varav endast 4 miljoner har återfunnits.

I augusti 2008 rånades Dansk Värdihåndtering i Bröndby i sydvästra Köpenhamn. Minst fem maskerade män, beväpnade med AK4:or, körde in värdecentralen med hjälp av en 22 ton tung hjullastare.

Personalen sökte skydd i ett angränsande rum medan männen snodde med sig 81 miljoner kronor – och försvann i tre mörka Audi-bilar.

Samtidigt placerade medhjälpare ut stulna sopbilar som sattes i brand och spred ut fotanglar som satte stopp för de jagande polismännens bilar.

14 män dömdes 2010

Efter ett gemensamt dansk-svenskt spaningsarbete greps fem danskar, en fransk medborgare och åtta svenskar, varav en sköts ned på öppen gata i Malmö innan han hann åtalas.

Övriga 13 gripna dömdes under en rekordrättegång i september 2010, där man fick slå ut en vägg i rättsalen för att få plats med alla misstänkta och deras försvarare. 

Strafflängden blev sju och åtta år för alla utom fransmannen – som var kuppens huvudman och fick tio års fängelse.

38-årige svensken flydde till Filippinerna

Under rättegången förra året saknades en av de misstänkta hjärnorna bakom rekordkuppen – en 38-årig stockholmare, som hittades på Filippinerna där han häktades och begärdes utlämnad.

I dag dömdes 38-åringen till tio år av en domstol i Glorup och fick alltså lika lång strafftid som den franska huvudmannen, trots att man inte har lyckats reda ut exakt vad han gjorde under rånet.

– Vi har inte fastställt vilken roll han spelade, eller hur högt han stod i hierarkin, säger domare Elisabet Michelsen.

När svensken fick domslutet pekade han finger åt rätten.

Hans advokat överklagade genast domen.

77 miljoner fortfarande försvunna

Endast 4 miljoner kronor har återfunnits från rånbytet, nedgrävda i en trädgård.

Ingen har avslöjat var de resterande 77 miljonerna finns.