Strålningslarmet var ett misstag

avVictor Stenquist

Tepco: ”Siffrorna var inte tillförlitliga. Förlåt!”

Så här ser reaktor 3 ut.

Arbetarna fick fly hals över huvud då strålningen vid Fukushima 1 var 10 miljoner gånger högre än vanligt.

Trodde man.

– Siffrorna var inte tillförlitliga. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt, säger nu kärnkraftsbolaget Tepcos talesman Takashi Kurita.

Tidigare på söndagen fick man evakuera arbetarna som försöker pumpa bort kontaminerat vatten från det så olycksdrabbade kärnkraftverket i Fukushima 1.

– Vi upptäckte strålning på 1000 millisievert per timme i en vattensamling i reaktor 2. Siffran är tio miljoner högre än vad som vanligen finns i vatten i en reaktor, sa kraftbolaget Tepcos talesman Takashi Kurita.

Nya analyser

Men det visade sig vara felaktiga uppgifter och Kurita fick göra ett nytt framträdande på söndagskvällen lokal tid. Han bad om ursäkt och bedyrade att man nu höll på att ta nya prover för att få ordning på siffrorna. När de nya proverna är analyserade var oklart, enligt Kurita.

Nyheten om det nya misstaget från Tepco kom i samma veva som det fastställdes att det finns radioaktivt vatten i fyra reaktorer på Fukushima 1.

Från officiella källor har det inte kommit några svar om var det radioaktiva vattnet egentligen kommer i från, men regeringens kabinettsekreterare hävdar att det ”nästan säkert” sipprar ut från en sprucken reaktorkärna.

Hundratals ton vatten

Minoru Ogoda från Japans strålsäkerhetsmyndighet uppger att varje reaktor kan innehålla hundratals ton av radiaktivt vatten, enligt AP.

Hittills har man hittat kontaminerat vatten i både mat, havsvatten och kranvatten i Japan.