Nasa: Astronauter på asteroid 2025

Publicerad 2011-03-27

Svag gravitation ett problem för Nasa

I filmen Armageddon landar astronauter och oljeborrare på en asteroid.

Obama satte målet vid ett tal förra året.

Nu planerar Nasa som bäst att förverkliga Bruce Willis-filmen Armageddon.

År 2025 vill man skicka astronauter till en asteroid.

I filmen Armageddon var en gigantisk asteroid på väg mot jorden, som gick mot ett oundvikligt utplånande. Men någon fick den snillrika idén att skicka upp ett gäng bergborrare som fyllde upp asteroiden med ett kärnvapen och sprängde det i en miljon bitar.

Scenariot kanske inte är särskilt troligt, men nu tar Nasa de första stegen för att skicka astronauter för att samla prover från en asteroid.

Flera utmaningar

Det första man ska lista ut är vilken av de 7 000 asteroiderna mellan Mars och Jupiter som skulle utgöra en bra landningsplats.

– De långa ut- och hemresorna kommer att bli väldigt utmanande, säger den erfarne astronauten Andy Thomas till Space.com.

Resan fram och tillbaka till en asteroid beräknas nämligen ta ungefär sex månader.

– Dessa uppdrag kommer att bli väldigt, väldigt riskabla. De kommer vara lika riskabla som Apollo-uppdragen, säger Thomas som arbetar på Nasas Astronaut Office.

En av detaljerna som gör en resa till en asteroid särskilt svår är dess förhållandevis svaga gravitationskraft. Det skulle innebära stora svårigheter att landa, och ett förslag är i stället att lägga rymdraket i omloppsbana runt asteroiden. Därefter skulle astronauterna få ta sig fram och tillbaka för att hämta prover och göra vetenskapliga experiment på asteroiden.

Obama höll tal

Redan förra året förutspådde president Barack Obama att man skulle göra resor långt ut i rymden.

– Vid år 2025 räknar vi med att en ny rymdfarkost utvecklad för långdistansresor ska ta det första bemannade uppdraget bortanför månen mot yttre rymden, sa Obama vid ett tal vid Kennedy space center i Florida förra året.

Presidentens önskan har nu alltså tagit ett litet steg närmare verklighet.