Minister avrättad efter tågexplosion

NYHETER

Hundratals människor dog i tågexplosion i Nordkorea

1 av 8 | Foto: Enligt Röda korset dödades minst 160 personer vid explosionen i Nordkorea.

Nordkoreas förre järnvägsminister har avrättats. Orsaken ska vara en tågexplosion som inträffade i landet för sex år sedan. Hundratals människor dog vid katastrofen – som kan ha varit ett mordförsök mot Nordkoreas ledare Kim Jong-II.

Foto: Nordkoreas järnvägsminister Kim Yong-Sam avrättades efter explosionen.

Den 22 april 2004 dödades hundratals människor när en brandfarlig last exploderade vid en tågkollision vid järnvägsstation i staden Ryongchon i Nordkorea. En källa har sagt till nyhetsbyrån Yonhap att det såg ut som att stationen träffades av bomber och att skräp flög högt i skyn.

Få uppgifter har läckt ut om den mystiska olyckan och det är osäkert hur många som dog. Enligt sydkoreanska medier närmade sig dödssiffran 3 000 personer, men nordkoreanska myndigheter hävdar att det var betydligt färre. Röda korset, som var den enda organisationen som fick komma in i katastrofzonen, har meddelat att 160 människor dog och 1 300 skadades i explosionen och de efterföljande bränderna.

Misstänkt mordförsök

Eftersom explosionen inträffade bara några timmar efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-II passerade stationen i ett specialbyggt tåg, väcktes misstankar om attentatförsök. Ledaren färdades i tåget efter att ha varit i Kina och diskuterat Nordkoreas kärnvapenprogram.

Direkt efter katastrofen ska den hemlighetsfulla nordkoreanska regeringen ha utlyst undantagstillstånd i regionen och stängt ner alla internationella telefonlinjer i ett försök att förhindra att nyheten skulle sprida sig till omvärlden.

Järnvägsministern avrättad

I dag avslöjar nyhetsbyrån Yonhap att den som har fått stå till svars för katastrofen är Nordkoreas tidigare järnvägsminister Kim Yong-Sam. Enligt uppgifter arresterades han hösten 2008 och avrättades i mars förra året.

Kim Yong-Sam tillträde 1998 och var järnvägsminister i tio år innan han togs ur tjänst.