47-åringen häktad

avCarina Bergfeldt, Kerstin Danielson

Misstänkt för grov våldtäkt och människorov - hade sextortyrkammare

1 av 4 | Foto: ANDERS ANDERSSON
Den misstänkte 47-åringen och hans advokat Leif Silbersky under häktesförhandlingen i Halmstad den första april 2011.

Halmstad/Stockholm. Den 47-årige man som misstänks för människorov och grov våldtäkt häktades i dag i Halmstads tingsrätt.

Han får också stränga restriktioner i häktet.

– Min klient förnekar brott, säger advokaten Leif Silbersky.

Klockan 10.30 i dag inleddes häktesförhandlingen i Halmstad tingsrätt.

Den misstänkte mannen kom från häktet i god tid innan och fördes in i rättssalen i sällskap av sin advokat, Leif Silbersky.

Grov våldtäkt

Mannen hade en grön jacka över huvudet när han kom in i rättssalen. Han var klädd i mörka byxor, hade skäggstubb och bar vita Adidasskor. Han tittade oroligt bakåt på det stora samlade pressuppbådet.

Åklagaren Lena Littner sa sedan att mannen är misstänkt för människorov och grov våldtäkt. Båda ska ha ägt rum under perioden 16-17 juli 2005 och hon begär att han ska häktas med restriktioner.

Han förnekar brott och bestrider häktningen.

Häktades

Efter cirka två timmars förhandling hade rätten, med domare Karin Lindäck i spetsen, fattat sitt beslut. 47-åringen häktades, misstänkt för båda brotten. Han får också restriktioner i häktet.

Mannen satt med en grön jacka över huvudet när beskedet från domaren kom. Leif Silbersky lutade sig mot mannen och viskade några ord innan 47-åringen fördes iväg.

– Det handlade bara om praktiska detaljer, sa Silbersky till Aftonbladet.

”Saknas grund”

Silbersky säger att hans klient inte mår så bra av att vara frihetsberövad och han är skeptisk till att 47-åringen häktades.

– Jag anser att det saknas grund för häktning och ska ta mig en funderare över helgen om vi ska överklaga beslutet. Kommer det något överklagande så kommer det på måndag, säger han.

Åklagaren Lena Littner vill inte kommentera om det kommit in fler anmälningar mot mannen.

Fotade öde hus

Allt började med ett tips till polisen den 7 mars 2011.

Två hobbyfotografer hade gjort makabra fynd i ett ödehus norr om Halmstad.

När polisen kom till platsen hittade de vad som bäst kan beskrivas som en sextortyrkammare.

I husets källare påträffades spår efter sexuella aktiviteter samt föremål, bland annat handfängsel, som tydde på att någon människa kvarhållits i huset mot sin vilja.

Man hittade även vuxenblöjor och andra udda föremål.

Kände igen huset

När bilderna publicerades i Aftonbladet kände en kvinna i 30-årsåldern igen sig.

Det var där hon hölls fången.

Kvinnan kontaktade polisen och berättade att hon för cirka fem år sedan hölls fången i husets källare i flera dagar. Då valde hon att inte polisanmäla. Varför vill polisen inte berätta, men säger att kvinnan gett en förklaring.

”Ingen nåd”

Måndagen den 28 mars hämtades en 47-årig man från Halland till förhör hos polisen i Halmstad, samma man som häktats idag.

Han är känd av polisen sedan tidigare och har i en annons på en kontaktsida på internet efterlyst sexpartners till skräckhuset under rubriken: ”Undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag utan möjlighet till nåd. Helst från Halland.”

Tekniska fynd binder mannen till platsen.