15-åring friades från fildelningsmisstanke

avVictor Stenquist

Hade åtalats för brott mot upphovsrättslagen

1 av 2
En av filmerna 15-åringen laddat ner var svenska regissören Robert Lillhongas ”Hata Göteborg”. En annan var amerikanska...

Den 15-årige pojken åtalades för ha laddat ner filmer från internet.

Nu har han friats av Göteborgs tingsrätt.

Pojken blev upptäckt av sin skolas it-avdelning när han med skolans dator spridit virus. När man sökte igenom den beslagtagna datorn fann man att den använts till att sprida 24 filmer över fildelningstjänster på internet.

Filmer som man kunde hitta på datorn var bland andra The social network, Scary Movie 4, Valentine's day och den svenska filmen Hata Göteborg.

Åtalet ogillades

15-åringen åtalades senare i Göteborgs tingsrätt – men har befunnits oskyldig.

Det var en oenig tingsrätt som under tisdagseftermiddagen förkunnade sitt beslut. Två nämndemän tyckte att han skulle dömts för grov oaktsamhet och två att han skulle dömts för oaktsamhet.

Åklagaren Fredrik Ingblad meddelade för Aftonbladet att han kommer att överklaga tingsrättens dom.

– De här målen som är lite annorlunda kommer nämndemännen fel helt enkelt när det gäller de regler man ska följa gällande bevisvärdering och det som står i lagen.  Jag kan inte uttrycka mig på något annat sätt, säger Ingblad.

Han fortsätter:

– Det kan ha en politisk dimension. Man blandar in sina personliga politiska åsikter i det hela.

Tuff rättegång

Försvarsadvokaten Peter Gillberg var däremot nöjd med domen.

– Det är en glädjande utgång. Men framför allt kändes det viktigt att den del av domstolen som ville fälla honom talade ju om att det var grovt oaktsamt och inte uppsåtligt. Det innebär att man tagit till sig min klients uppgifter. De är ingen som påstår att han ljuger och det är väldigt viktigt för en ungdom.

Enligt advokaten har 15-åringen påverkats mycket av rättegången.

–  Att hamna mitt i mediebruset är tufft för vem som helst, men ännu mer för en ung kille, det är självklart, säger Peter Gillberg.

Den 20 september ska åklagarens överklagan vara inne hos hovrätten.