Hunden Eira tog tunnelbanan hem

Togs av spärrvakterna när hon klämde tassen

Eira lyckades till och med gå av på rätt tunnelbanestation.
Eira lyckades till och med gå av på rätt tunnelbanestation.

Labradoren Eira plankade på tunnelbanan.

Hon duckade för spärren och åkte sju stationer på gröna linjen – själv.

– När hon gick genom spärrarna klämde hon tassen. Det var då som vakterna tog hand om Eira, berättar matte.

Vissa fyraåringar är mer förslagna än andra. Labradortiken Eira trivdes inte hos sin nya dagmatte i Hökarängen. Då slank hon ut bakvägen.

Hamnade i förvar – hos polisen

Dagmatte sökte utan resultat efter labradoren i granskapet. Matte Caroline befarade det värsta eftersom hon var övertygad om att hunden skulle försöka ta sig hem. Hon visste också att det var många vägar att korsa men fick varken napp hos Djursjukhuset eller Söderortspolisen.

– Eira är inte den som rusar omkring. Jag trodde hon hade försökt ta sig hem och gått vilse i skogen, säger matte Caroline.

När Caroline på torsdagseftermiddagen fick ett efterlängtat samtal kom nästa chock. Eira satt i förvar hos polisen – och var skadad.

– De ringde från Västbergapolisen och sa att "vi har en hund här som vi är helt kära i". "Vi ska kidnappa Eira" sa de och skrattade och sedan berättade de hela historien.

Eira hade hemlängtan

Mattes teori är att motivet till utbrytningen var hemlängtan. Carolines är på imponerad och förskräckt över att hennes smarta hund sedan valde att ta tunnelbanan istället för att tassa hem.

Eira tycks snabbt ha hittat Hökarängens station – en kilometer från dagmatten. Där klev hon på och sex stopp klev hon av på Gullmarsplan.

Nästan hemma – då blev hon upptäckt av spärrvakterna.

Hundpsykolog: Anmärkningsvärt

Hundpsykolog Anders Hallgren är överraskad av att Eira är så lugn att hon klarar att åka tunnelbana själv. Det mest anmärkningsvärda är ändå menar han att tiken klev av på rätt station.

– Lukt och hörsel är hundens främst igenkänningssinne. Man kan inte utesluta att hon har hört stationerna ropas ut men jag tror att det är några speciella lukter på Gullmarsplan, säger Anders Hallgren.

SL: "Rekommenderar inte hundar att åka själva"

På SL:s huvudkontor är historien om Eiras bravader en stämningshöjare. Frågan om Eira gjort sig skyldig till brott genom att planka möts med ett garv. Nej, det finns ingen hundtaxa – men SL hoppas att Eira inte ska försöka åka ensam igen.

– Jag skulle inte rekommendera hundar att åka själva. Alla hundar kan nog inte ta hand om sig själv som den här hunden. Vi har också andra resenär som kanske är allergiska eller är rädda för hundar. Är man hund och vill åka tunnelbana ska man nog tala med sin husse eller matte först, säger pressekreterare Jesper Petersson med ett hörbart leende.

Publisert: