Sonen: Mladic ville skydda Srebrenica

NYHETER

Supportrar demonstrerade i både Serbien och Bosnien

1 av 7
Över 7 000 Mladic-anhängare protesterade mot gripandet och krävde att han skulle släppas fri.

Ratko Mladic beordrade inte massakern i Srebrenica där 8 000 människor slaktades.

Det påstår hans son som uppger att allt skedde bakom faderns rygg.

– Han hade inget med det att göra, säger sonen Darko.

Samtidigt protesterade 10 000 Mladic-supportrar i Serbien under söndagen.

Han kommer snart att lämnas över till Haag och åtalas för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Men själv hävdar han att han inte hade något med massakern där 8 000 muslimer dödades.

Ville evakuera

– Han hade inget med det som hände i Srebenica att göra, säger sonen Darko Mladic.

Han fortsätter:

– Hans order var att evakuera skadade, kvinnor och barn och sedan soldater. Vad som sedan hände bakom hans rygg var han inte inblandad i.

Den 69-årige före detta generalen sitter ännu i serbiskt fängelse, men kommer under nästa vecka att flyttas över till Haag.

Massakern i Srebenica beskrivs som det grövsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget, och enligt domstolen finns konkreta bevis för att Mladic själv gav order om massavrättningarna.

Våldsamma demonstrationer

Under söndagen demonstrerade också supportrar till Mladic mot gripandet och det väntande överlämnandet till Haag. Demonstrationer hölls bland annat i centrala Belgrad, enligt AP.

10 000 demonstranter ska ha kastat flaskor och stenar mot polisen – och krävt att Mladic friges, enligt AFP. De högerextrema demonstranterna förstörde även trafikljus och slängde smällare mot de uppemot 3 000 poliserna som försökte mota bort dem.

Sent på söndagkvällen hade polis gripit 100 personer, medan 16 hade fått föras till sjukhus.

Demonstrationer i Bosnien

Även i Bosnien mötte 3 000 demonstranter upp i Mladic hemstad Kalinovik, många iklädda svarta t-tröjor med Mladic ansikte som motiv och orden ”Serbia in my heart”.

De skanderade och kallade den serbiske presidenten Boris Tadic för förrädare och uppmanade honom att ta sitt liv efter att ha beordrat gripande av ”den serbiske hjälten”.