Nyheter

Böngroddar inte smittan

avStaffan Dickson

Jakten på ehec-källan går vidare

Nej, det var alltså inte gurkor från Spanien som låg bakom de senaste veckornas ehec-utbrott.

I stället pekades tyska böngroddar ut som boven i dramat.

Men efter de första testerna tyder allt på att inte heller de är smittkällan.

Just nu genomförs tester som ska visa om böngroddar från en tysk bondgård mellan Hamburg och Hannover är källan till ehec-utbrottet. 23 av 40 tester är avklarade, men alla har visat negativa resultat för ehec-bakterien.

På en presskonferens i Berlin på måndagseftermiddagen sa den tyska hälsovårdsmyndigheten att böngroddarna inte är källan till ehec-utbrottet.

Därmed gör de en helomvändning efter att tidigare ha sagt att allt tyder på att böngroddarna var smittkällan.

"Svår jakt"

Men fortfarande återstår alltså 17 tester – och det kan dröja innan vi får se resultaten från dem. Delstaten Niedersachsens jorbruksminister meddelade på måndagen att de återstående testerna sannolikt inte kommer att bli klara den närmaste tiden.

"Jakten på utbrottet är väldigt svår eftersom flera veckor har gått efter att utbrottet fick sin start", skriver tyska hälsovårdsmyndigheten i ett uttalande.

22 döda

Samtidigt säger representanter för spanska jordbruksorganisationer att det kommer att ta lång tid att vinna tillbaka konsumenternas förtroende efter att tyska myndigheter pekade ut spanska gurkor som den troliga smittkällan.

Organisationerna har inga exakta siffror, men säger att spanska bönder har förlorat miljontals euro och att de är arga på de tyska myndigheterna för att de anklagade spanskt jordbruk utan att vara säkra på att gurkorna verkligen var smittkällan.

Under tisdagen ska EU föreslå hur de drabbade odlarna ska ersättas.

Hittills har minst 22 människor dött, inklusive en kvinna i Sverige, och över 2 300 blivit sjuka i ehec-utbrottet.