Nyheter

Räntechock ska stoppa bobubblan

Av: 

Esbjörn Sandin

NYHETER

FP-förslag kan slå mot husägare

Höjda amorteringskrav, nytt bolånetak och stigande räntor.

Framtiden ser redan tuff ut för alla med höga bostadslån.

Nu kommer nästa slag – Folkpartiet kräver sänkt ränteavdrag.

Med avdraget kan bolånetagare få igen tiotusentals kronor om året för sina ränteinbetalningar – något många har med i sina kalkyler för att ha råd med lånet.

Vill sänka ränteavdraget

Men FP:s ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton vill dra åt tumskruvarna.

I en artikel på DN Debatt föreslår han en sänkning av ränteavdraget. Syftet: Att sticka hål på en befarad prisbubbla på fastigheter.

Hamilton vill minska avdraget med tio procent på sikt, från dagens 30 procent till 20 procent. Men i ett första steg till 25 procent inom ett år.

Annars kan galopperande bostadspriser leda till en krasch - med svåra följder för banker och överbelånade villaägare, varnar Carl B Hamilton.

"För att vara på den säkra sidan bör därför prisutvecklingen nu mjukt bromsas in", skriver han,

Ekonom varnar

FP-politikern anser också att behovet av att sänka kapitalskatten är akut - för att stoppa "diskrimineringen" av svenskars aktiesparande.

En sänkning av ränteavdraget skulle leda till en skattehöjning på 3,5 miljarder enligt Riksdagens utredningstjänst. Men den äts med råge upp av jobbskatteavdragen, hävdar Hamilton.

Swedbanks prognoschef Cecilia Hermansson har tidigare också velat bromsa prisutvecklingen på bostäder. Men varnade för sänkta ränteavdrag:

– Hushållen måste få tid på sig att anpassa sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din elkostnad - byt till ett smart elavtal i en app, helt utan bindningstid. Nu 6 månader utan fast avgift via denna länk. Ange kod: godafton

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter