”Militären är väldigt välkommen”

Svenskar på turistorterna oroade efter rykten om plundrargäng

Militären har rullat in i turistorterna Hurghada och Sharm el Sheikh där många svenskar just nu befinner sig.

Och efter rykten om hotande plundrargäng är de mycket välkomna.

– Igår var jag rädd men nu känns det lugnare, säger Tina Wall, 51, som har en semesterbostad i Hurghada.

Emma Rigmorsdotter, Aftonbladet. Foto: MAGNUS WENNMAN
Emma Rigmorsdotter, Aftonbladet. Foto: MAGNUS WENNMAN

Den hatade polisen har ingen sett på flera dagar. Flera lokala och internationella medier rapporterar istället om att poliser deltar i plundringar och oron för laglöshet har spridit sig.

Beväpnade med molotovcocktails

Tina Wall har en semesterbostad i ett lägenhetshus i ett område söder om Hurghadas centrum och igår natt gick rykten om att plundrare var på väg dit.

– Vi satt på taket. Några galna grannar hade beväpnat sig med molotov cocktails och andra hade påkar och knivar. Men det var lugnt, säger Tina Wall.

Hon har själv inte lämnat huset de senaste dagarna men en egyptisk granne som åkt runt i området har rapporterat att militären nu är på plats vilket ses som en garanti för ordning.

– Min granne tog bilder på dem. Han var glad som en skolpojke över att de kommit, säger Tina Wall.

Affärer i centrum stänger igen

Hon har varken möjlighet att skicka sms eller använda internet men är glad så länge tv och el fungerar. Rapporter från bland annat VG Nett gör gällande att butiksägare i Hurghada nu stänger igen sina butiker.

Samtidigt har USA ändrat sina reserekommendationer till att man nu avråder från alla resor till Egypten och uppmanar sina medborgare att så snabbt som möjligt lämna landet. Turkiet har också beslutat att evakuera sina medborgare.

Svenska UD ska senare i dag besluta om hur råden kring resor till landet ska se ut. Tills vidare avråder UD från resor till Kairo, Alexandria, Suez och Ismailia.

– Vi håller oss till UD. Det är den svenska myndighet som gör bedömningar av säkerhetsläget för svenska medborgare och hittils avråder man inte från resor till turistorterna, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

På hotellen märker man inget

Även i Sharm el Sheikh har militärfordon rullat in rapporterar tv-kanalen Al Jazeera. På turisthotellen har man dock inte märkt av något tumult eller orolig stämning.

– Jag bor på ett jättestort hotellkomplex och det känns lite som en skyddad verkstad, säger Aftonbladets medarbetare Emma Rigmorsdotter som är i Egypten på semester.

Hon berättar dock att enligt en hotellanställd var det under gårdagen stökigt på "Old Market" i centrum.

– Han är egyptier och sa att själv skulle han inte gå utanför hotellområdet och rådde oss att inte göra det heller. Men när vi pratade med Ving säger de att det var ett bråk som inte hade något med upploppen att göra och att vi inte behöver vara rädda för att gå ut på stan, säger Emma Rigmorsdotter.

Någon oro bland hotellgästerna har hon inte märkt av även om folk talar om det som händer. Två hotell har även valt att införa utegångsförbud för sina gäster dock inte det som Emma Rigmorsdotter bor på.

– Men jag kommer inte åka in till marknaden nu som jag hade tänkt att göra. Jag litar mer på lokalbefolkningen än på Ving, säger hon.

Publisert: