Han gav hjärt- massage förgäves

NYHETER

Thailändske hotellchefen berättar om kampen för att rädda svenskarna efter duscholyckan

1 av 3 | Foto: BLEV DÖDSFÄLLA Olyckan inträffade i ett likadant badrum som det på bilden.

AO NANG/STOCKHOLM. Häftiga skyfall kan ha skapat dödsduschen i Thailand där två unga svenskar omkom.

Enligt den svenske elektrikern Ronnie Rung i Ao Nang kan slarv med installationen, i kombination med mycket regn, ha gjort varmvattnet strömförande.

– Det finns inte ord, det ska inte få hända, säger en av de omkomnas anhöriga.

Hotellet Mild Bungalows en bit upp från stranden Ao Nang på Krabi i Thailand är som hämtat ur en skräckfilm: helt tomt på gäster, nedsläckt och hotellchefen irrar runt med en handduk över axlarna. Han är svettig och flackar med blicken.

Rädda för rummet

Personalen sitter håglös i receptionen. Av rädsla för onda andar vågar ingen städa bungalow A2.

Det var i den som det svenska paret dog av en elchock i duschen på eftermiddagen, lokal tid, i lördags. Att det var strömförande vatten som orsakade dödsfallen är klarlagt, enligt hotellchefen.

– Ja, det måste vara så. Men varför och vems felet är vet jag inte ännu. Jag har jobbat här i åtta år och inget liknande har hänt, säger hotellchefen som vill vara anonym.

Ingen puls

Efter larm från svenskarnas resesällskap rusade personalen in i bungalow A1 och A2, som är sammanbyggda. De fann både den 25-årige mannen och den 23-åriga kvinnan i duschen, liggande på golvet. De hämtade sin chef som omedelbart började med hjärtmassage.

– Men jag kunde inte göra det på två människor samtidigt, så jag koncentrerade mig på mannen. Han hade ingen puls när jag började men gurglade plötsligt lite när jag gett honom 20-30 tryckningar över hjärtat. Sammanlagt gav jag honom 100 tryckningar och då var han vaken fem gånger.

– Kvinnan hade ingen puls alls. Hon hade duschslangen virad runt kroppen på ett konstigt sätt.

Hotellchefen skrek åt personalen att ringa efter ambulans, men på grund av skyfallen under dagen blev den väldigt försenad. När den kom efter en halvtimme kunde den dessutom bara ta en av svenskarna. Eftersom mannen hade lite puls valde personalen honom. Kvinnan fick de lägga i baksätet på hotellchefens privatbil för att köra till sjukhuset.

De två vännerna till det omkomna paret är mycket

skakade och nu på väg hem till Sverige. De fyra vännerna från Jämtland lämnade Sverige den 24 mars och skulle vara på semester i Thailand i drygt två veckor.

”Kommer mörka”

– Det var min dotter som hittade dem, hon fick ström i sig också, säger den ena vännens pappa.

– Det här ska inte få hända, jag vet ju att det är undermålig elektricitet därnere. Jag är övertygad om att de kommer mörka det här. Polisen där nere har varit nonchalant. Men jag är tacksam över att min dotter lever, det kunde lika gärna ha varit dem, säger vännens pappa.

En av de omkomnas närmaste anhöriga säger att hon inte vet så mycket om själva olyckan än:

– Det finns inte ord, det ska inte få hända, det är så ofattbart. Men vi vet inte så mycket ännu. De skulle duscha och vattnet blev strömförande av varmvattenberedaren. Deras vänner bodde ju vägg i vägg, säger hon.

– Nu vill vi bara att vännerna ska komma hem så att vi får höra deras version.

Ingen lagstiftning

Polisprotokollet som Aftonbladet tagit del av visar att kvinnan var i duschen först. När hon skrek av smärta rusade mannen in – och fick också ström genom kroppen. Kvinnan har flera avlånga brännskador på överkroppen, mannens fötter är brända.

– Utan att ha kollat närmare på det så gissar jag att det enorma skyfallet i lördags har med olyckan att göra. Något slarv med installationen, i kombination med mycket regn, kan ha gjort varmvattnet strömförande, säger Ronnie Rung från Surahammar som tidigare varit elektriker och är i Ao Nang på semester.

Linus Valtonen, Ida Nilsson och Sara Hammarström är tre andra svenskar på orten.

– Det är inte konstigt att sådant händer i Thailand. Säkerheten är låg vad det än gäller, säger Sara Hammarström.

Lagstiftning för elsäkerhet saknas i Thailand. Det som finns är regler som ingen egentligen behöver följa. Att varmvattenberedare är jordade tillhör undantagen. Likaså saknas jordfelsbrytare i de flesta bostäder.

Polisen har nu monterat ner den elektriska varmvattenberedare som fanns under hustaket i bungalowen för att undersöka den närmare.