Aftonbladet: Vi ser allvarligt på detta

Publicerad 2011-10-25

Enligt uppgifterna på Twitter har Sverigedemokraterna "haft full insyn" i flera namngivna journalisters mejlkonton på Expressen och Aftonbladet.

Nu polisanmäler Aftonbladet händelsen.

– Detta är mycket allvarligt, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Flera av koderna som personen bakom riksdagsledamoten William Petzälls Twitter lagt ut är riktiga.

På Aftonbladet har fyra reportrars adresser lagts ut.

"Mycket allvarligt"

Två har kontrollerats och lösenorden är ett par år gamla och stämmer inte i dag. De två andra undersöks fortfarande.

– Detta är mycket allvarligt. Vi har kunnat konstatera att två av mina medarbetares koder som gjorts offentliga på Twitter stämmer. Men de är gamla och används inte längre, det är ändå mycket oroande att koderna är ute, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Aftonbladet har nu polisanmält händelsen. Det har även Expressen.

– Vi har nu polisanmält händelsen och undersöker med hjälp av våra egna tekniker uppgifterna vidare. Ännu vet vi inte vad som ligger bakom detta, säger Helin.

Spara lösenord

Det som publicerats på Twitter är så kallade hashkoder och mejladresser till flera journalister. En hashkod är ett sätt för att spara lösenord på ett säkrare sätt, förklarar Fredrik Klasén, säkerhetsspecialist på F-secure. för TT.

– Hashkoden är den krypterade strängen av ett lösenord. De flesta leverantörer av mejlkonton krypterar sin lösenord när de lagras, säger han.

Det är ofta inga problem att få fram enkla lösenord ur hashkoden, det beror på hur mycket datorkapacitet man har tillgång till. Det svåra är att få tag på koden.

– Det handlar troligen om olovlig acess till mejlleverantörens databaser, säger Klasén till TT.