Nyheter

Utvisas till Kenya – eller Tanzania

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Migrationsverket vet inte i vilket land de ska släppa av Farhan, 19

FAST I TANZANIA 19-årige Farhan Abdi säger att han flydde från krigshärjade Somalia. Migrationsverket trodde inte på honom och skickade honom till Tanzania.
FAST I TANZANIA 19-årige Farhan Abdi säger att han flydde från krigshärjade Somalia. Migrationsverket trodde inte på honom och skickade honom till Tanzania.

Farhan Abdi, 19, säger att han flydde från krigets Somalia.

Det tror inte Migrationsverket på.

Nu ska de försöka dumpa honom i Tanzania eller Kenya.

När Farhan kom från krigshärjade Somalia till Sverige fick han permanent uppehållstillstånd.

2009 drogs det in. Språkexperten som bedömt att han kom från Somalia misstänktes för mutbrott, nu bedömdes han i stället höra hemma i Tanzania – ett land Farhan säger att han aldrig varit i – eller Kenya.

Reser på chans

I morgon stiger han ombord på ett plan mot Dar es-Salaam i Tanzania med tjänstemän från Migrationsverket och Farhans kontaktperson. I Tanzania kommer Farhans språk, utseende och bakgrund att bedömas av immigrationsmyndigheten.

Enligt Migrationsverkets stabsjurist Carl Bexelius är den här typen av chansartade resor vanliga när det inte går att fastställa var personen kommer från.

Om Tanzania inte släpper in Farhan är tanken att Kenyas ambassad i Tanzania ska göra en prövning av om han i stället är kenyan.

Kan bli Sverige igen

Kenyas ambassadör

i Sverige, Purity Muhindi, säger till Aftonbladet via sin sekreterare:

– Om personen inte har kenyanskt pass kan han inte bli identifierad som kenyan.

Resan till ekvatorn kan sluta med en snabb returresa till Sverige och ett nytt permanent uppehållstillstånd för Farhan, enligt Carl Bexelius.

– Jag är besviken på Migrationsverket, där här är orättvist. Men jag hoppas att jag kommer tillbaka hit, säger Farhan Abdi till Aftonbladet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: