Nu väntar höstlov – med vårkänslor

NYHETER

Ovanligt varmt i Sverige

1 av 2

Räkna med ett ovanligt varmt höstlov nästa vecka.

Några vintertemperaturer är det inte tal om – inte ens ”Vinterstaden” Östersund kan garantera snö i spåren.

– Lokalt kan det bli runt 12–13 grader, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Foto: I Östersund finns snö – som föll i våras. Men inte ens där vågar skidåkarna hoppas. Michael Althin vid skidanläggningen kollar läget.

Räkna med jämngrått men ovanligt milt väder under höstlovet nästa vecka.

– Vi inleder november med dygnsmedeltemperaturer över det normala, till och med mycket över det normala i delar av landet, säger Lovisa Andersson.

Skidspåren hotade

Det är så varmt att inte ens Östersund i Jämtland, som marknadsför sig som ”Vinterstaden”, kan garantera skidspår när säsongen drar i gång nästa vecka. Trots att kommunen sparat snö som nu körs ut i spåren.

– Ambitionen är att ha snö i spåren från den första november. Men vädrets makter rår man ju inte på. Och just nu ser det ju bedrövligt ut ur den synvinkeln, säger Joakim Halvarsson på Östersunds kommun.

Dygnsmedeltemperaturen i Götaland och Svealand väntas bli 8–9 grader. Normalt är den runt 5 grader i början av november.

Men det blir också en hel del moln.

– Har man tur så får man även se lite solsken nästa vecka. Störst solchanser finns i Mellansverige under måndagen och onsdagen, säger Lovisa Andersson.

Rekordet: 18,4 grader

SMHI räknar även med att flera mindre nederbördsområden passerar landet under veckan.

Även om det blir ovanligt varmt för årstiden räknar inte SMHI med att det kommer att slås några rekord. Värmerekordet i november är 18, 4 grader och uppmättes i Ugerup i sydöstra Skåne den 2 november 1968.

– Temperaturerna kommer att ligga strax under rekordtemperaturerna under den kommande veckan. Så det blir varmt, men det kanske inte slås några rekord, säger Lovisa Andersson.