Nyheter

Ny regering ska tillsättas

Av: 

TT

Sofia Roström Andersson

Giorgos Papandreou kommer att lämna premiärministerposten.

Giorgos Papandreou kommer att lämna premiärministerposten.

Foto: Scanpix

NYHETER

Han har överlevt gång på gång – nu gick det inte längre.

Giorgos Papandreou kommer att lämna premiärministerposten.

Nu ska en ny regering tillsättas i Grekland.

På söndagskvällen träffades president Karolos Papoulias, Papandreou och högerledaren Antonis Samaras.

Är överens

Strax före klockan 21 avslutades mötet.

Parterna har nu nått en överenskommelse om att Greklands kristyngda regering ska ersättas av en ny, blocköverskridande koalitionsregering, rapporterar AP.

– De har kommit överens om en ny regering och att premiärministern avgår. Nu fortsätter förhandlingarna och i morgon presenteras en ny premiärminister, sägs det i ett uttalande från presidenten efter mötet.

Uppgörelsen bygger dock på att det blir en regering av övergångskaraktär.

Samtalen ska återupptas under morgondagen för att samtliga nyckelpositioner i den nya regeringen ska bestämmas. Alla partiledare som företräder partier i parlamentet har därför kallats till möte med presidenten i morgon.

Papandreou avgår

Men Giorgos Papandreou tid som premiärminister är snart över. Enligt officiella källor har han sagt att han inte kommer att leda den nya regeringen.

Redan tidigare i dag bekräftades att Papandreou skulle avgå när koalitionsregeringen bildades. Samaras, ledare för oppositionspartiet Ny Demokrati, har flera gånger gjort klart att han inte tänker ingå i en koalitionsregering om Papandreou sitter kvar.

Men även om parterna nu kommit överens blir det inget omedelbart regeringsskifte.

Parlamentet ska rösta

Många har sett det som ett måste för Grekland att ha förhandlingarna om en ny regering klara inför morgondagens möte med eurozonens finansministrar i Bryssel.

Allt för att bevisa att man tar krisen på allvar.

Den nya regeringens främsta uppgift är att genomföra krisuppgörelsen från 26 oktober.

Pasok har tagit fram en grund till ett regeringsprogram och en budget- och åtstramningsplan. När allt är klart ska det läggas fram för parlamentet som ska rösta om förslagen. Papandreous parti måste också få fram en ny partiledare.

Val i vår

Pasoks plan omfattar sju punkter som preciserar hur den nya regeringen ska uppfylla kraven i uppgörelsen med euroländerna och för att få till en budget för nästa år. I dokumentet står också att 180 av 300 parlamentsledamöter måste godkänna krisuppgörelsen.

Enligt källor till grekisk media kommer den nya regeringen att leda landet i fyra månader och val väntas hållas tidigt nästa vår.

En koalitionsregering är ett måste för att det ska finnas ett brett stöd för krisuppgörelsen som träffats med andra euroländer och IMF. Den ska ge Grekland ett andra paket med nödlån på totalt 135 miljarder euro. I paketet finns också en preliminär uppgörelse med den privata sektorn om nedskrivningar av obligationslång på över 100 miljarder euro.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter