Svensk 47-åring mördad i Honduras

NYHETER

Mannen sköts i ryggen och avled omedelbart

En 47-årig svensk man har mördats i Honduras.

Mannen var i landet för att besöka släktingar och fira jul och nyår. Han sköts i ryggen när han försökte fly undan ett överfall uppger den inhemska tidningen Tiempo.

Det var vid 18-tiden lokal tid i tisdags som mannen tillsammans med sin norska fru och en bror var på väg i bil till familjens hem. På en väg i närheten av Petoa, Santa Barbara ska mannen ha stigit ur bilen för att ta en kisspaus.

Ett rånförsök

– De preliminära uppgifter vi har just nu är att den nu avlidne klev ur bilen för att urinera, när plötsligt två beväpnade män kommer ut ur ett buskage och försöker råna honom, säger Carlos Valladares, chef för National Directorate of Criminal Investigation i regionen, enligt Tiempo.

Enligt den inhemska tidningen La Tribuna ska svensken då ha försökt fly tillbaks till bilen men skjutits med flera skott i ryggen. Han avled omedelbart. Brodern och frun ska dock ha undkommit gärningsmännen som efter skotten flydde från platsen till fots.

Uppgifterna om rånmordet har bekräftats av svenska UD.

– En person som har omkommit i vad som verkar vara ett rånmord i Honduras, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst.

Han fortsätter:

– Vi fick uppgifterna via norska ambassaden eftersom han är bosatt och skriven i Norge.

Kommer från framstående familj

47-åringen dödförklarades formellt knappt två timmar efter dådet. Hans kropp ska ha förts direkt till den rättmedicinska avdelningen på sjukhuset i San Pedro Sula.

Mannen kommer från en framstående familj i Honduras där hans far är en välkänd läkare. Familjen ska enligt uppgift vara underrättade om mannens död.

– Han försökte att tillbringa en semester här vartannat år, säger 47-åringens syster till Tiempo.

Hon förklarar att mannen ville att hans döttrar, 8 och 11 år gamla, som är född i Norge skulle ha ett starkt band till sina släktingar i Honduras.

– Han ville att de skulle vara nära sina morföräldrar, farbröder och kusiner, liksom den lokala kulturen. Det gjorde mig väldigt stolt, säger hon.

Kom till Sverige för 22 år sen

Den nu mördade 47-åringen ska enligt flera medier i Honduras ha kommit till Sverige som utbytesstudent för 22 år sedan. Han hade en magisterexamen som kemiingenjör och ska även ha doktorerat i kemi under sin tid i Sverige.

De senaste tolv åren ska mannen dock ha levt i Norge där han arbetade för ett företag som sysslade med återvinning av träprodukter.

Enligt La Tribuna ska hans släktingar ha uppgivit för tidningen att mannen – som ett bevis för hans yrkesskicklighet – nyligen ska ha fått ett patent på ett trälim registrerat.