Usama bin Ladin

Bilderna av attacken

Av: 

Jan Helin

NYHETER

Därför visar vi dödandet

BIN LADINS BUNKER  Bara några timmar efter USA:s attack mot bin Ladins gömställe genomsöker pakistansk säkerhetstjänst huset och tar bilder på döda personer och den helikopter som kraschade. Säkerhetstjänsten har nu slagit en järnring runt villan och dess ägare har gripits.
BIN LADINS BUNKER Bara några timmar efter USA:s attack mot bin Ladins gömställe genomsöker pakistansk säkerhetstjänst huset och tar bilder på döda personer och den helikopter som kraschade. Säkerhetstjänsten har nu slagit en järnring runt villan och dess ägare har gripits.

USA:s president Barack Obama kommer inte att offentliggöra bilden av den döde Usama bin Ladin.

Den är så otäck att den sägs kunna innebära en säkerhetsrisk för USA.

Bilden av den döde terrorledaren skulle kunna bli en symbol som inspirerar till propaganda och nytt våld av terrorister.

– Vi skickar inte ut sådana här bilder som troféer, sa Obama i går.

Syftet med att visa bilden skulle vara att få stopp på de omfattande konspirationsteorier som nu säger att bin Ladin inte är död. Nu stannar bevisen vid den amerikanske presidentens ord:

– Ni kommer inte att se bin Ladin gå omkring på den här jorden mer.

Men exakt hur skedde dödandet av bin Ladin?

I går kväll skickade den internationella nyhetsbyrån Reuters ut nya bilder inifrån huset. Bilderna uppges av Reuters komma från den pakistanska säkerhetstjänsten efter att den amerikanska styrkan lyft och tagit bin Ladins döda kropp med sig.

Bilderna visar att det dog fler människor i attacken än vad de officiella uppgifterna hittills angett. De visar också det extrema våld den amerikanska specialstyrkan från Navy Seals använde när de stormade huset i måndags morse.

Internationella advokater och aktivister för mänskliga rättigheter pressar nu Vita huset på om dödandet av bin Ladin och dessa okända män är att betrakta som utomrättsliga avrättningar, eller den oundvikliga följden av ett lagligt försök att gripa en vedervärdig människa och terrorledare.

Den granskningen är en central funktion i en demokratisk stat.

Mot den bakgrunden är de starka bilderna på nästa sida en blodig och viktig dokumentation av en historisk händelse.

Publiceringen av dem är också en vital del i en demokrati.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin