S väljer Nuder – om han säger ja

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

Pär Nuder.

Partiledarstriden inom S kan bli Pär Nuders revansch.

Allt fler distrikt vill nu se honom som Sahlins efterträdare, erfar Aftonbladet.

– Stödet är så stort att om han säger ja så blir det han, säger en källa.

I nästa vecka ska kravprofilen på Socialdemokraternas nästa partiledare vara inlämnad till valberedningen. Men redan nu är namndiskussionerna i full gång.

Lanserad som kandidat

I veckan lanserade tidningen Östran i Kalmar förre finansministern Pär Nuder som sin kandidat. Östrans politiske chefredaktör Peter Akinder och Pär Nuder jobbade tätt tillsammans under åren i statsrådsberedningen. Peter Akinder står också mycket nära Håkan Juholt som är ordförande i Kalmars partidistrikt.

Driver en kampanj

Enligt uppgifter till Aftonbladet är just Kalmar drivande i kampanjen för Nuder. De söker nu stöd bland andra distrikt för att få ihop en majoritet av ombuden på kongressen i mars. Skåne, Dalarna, Jönköping samt ytterligare ett par distrikt ska vara beredda att backa upp Kalmar, erfar Aftonbladet.

När Skåne nyligen lämnade in sin kravprofil var den närmast en personbeskrivning av Nuder. De vill ha en kandidat med stort ekonomiskt kunnande, internationell erfarenhet och regeringsduglighet. En riksdagsplats anses inte nödvändig.

Men stödet för Pär Nuder växer även på oväntat håll. Enligt Aftonbladets källor försöker nu ett antal LO-förbund lansera Nuder som sin kandidat. Det är fackförbunden i det så kallade 6F-samarbetet.

– Det är inte organiserat, men däremot har man pratat om vilka företrädare man kan ställa sig bakom och där har Nuder nämnts, säger en person med insyn.

Frostig relation

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Byggnads redan ha kontaktat Nuder. Tidigare har Sven-Erik Österberg haft ett starkt fackligt stöd, men hans utspel om en bortre gräns i a-kassan har gjort relationen till facket frostig.

Hittills har Nuder hårdnackat sagt nej till alla propåer om partiledarposten. Han förlorade förra partiledarstriden mot Mona Sahlin och tvingades sedan bort från posten som ekonomiskpolitisk talesperson.

Efter valet 2006 ansågs han alltför förknippad med Persson, men under Socialdemokraternas holmgång har hans anseende återupprättats.

– Nuders styrka är att han uppfattas som en högersosse fast han inte är det. Han är mer åt det pragmatiska hållet, säger en tidigare socialdemokrat.

”Vore jättemärkligt”

Alla är dock inte övertygade. Att Nuder saknar en riksdagsplats kommer att ligga honom i fatet.

– Det är en jättenackdel. Det är tre och ett halvt år till nästa val och SD:s roll som tungan på vågen har gjort att det är i riksdagen allting avgörs. Att då ha en partiledare som inte sitter i riksdagen vore jättemärkligt, säger en av Aftonbladets källor.