Inte bara man eller kvinna – nu säger Tyskland ja till ett tredje kön

avNicole Gustafsson

Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Bilden är från prideparaden i Berlin 2017.

Ett tredje kön har införts i Tyskland.

Landet blir det första i Europa som ger föräldrar rätt att inte bestämma sitt barns kön vid oklar könsidentitet.

Alternativet att helt ta bort könsbestämningar finns också i den nya lagen som röstades igenom under fredagen.

Tyskland är det första europeiska land som inför ett juridiskt tredje kön. Regeringen och parlamentets underhus har redan godkänt den nya lagen och under fredagen gick överhuset på samma linje och röstade för.

Den nya lagen innebär att föräldrar till barn med oklar könsidentitet inte behöver välja mellan könsbestämningarna kvinna och man till sitt barn, något SVT också rapporterat om.

En intersexuell person är född med yttre könsdelar eller inre system som är både manliga och kvinnliga. Det är något som gör att föräldrarna tvingats välja vilket kön barnet ska ha.

Men med den nya lagstiftningen kommer det nu finnas möjlighet i Tyskland att välja ett tredje kön utöver man och kvinna, rapporterar TT.

Lagen kritiseras av Hbtq-aktivister

Tyskland blir det första land i Europa som inför en lag som denna. Men flera länder i världen har redan genomfört en liknande lagstiftning, bland annat Australien, Indien, Nepal, Nya Zeeland, Pakistan och Sydafrika.

Hbtq-aktivister kritiserar dock lagen för att inte gå tillräckligt långt i att underlätta för dem som vill ändra sin nuvarande officiella könsbenämning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Jämlikhet

Hbtq