Fånge rymde från fängelse – plockade bort fönster

avAdam Westin

En fånge har rymt från fängelset Brinkeberg i Vänersborg.

Mannen ska ha plockat ur fönstret i sitt rum och fått hjälp från utsidan att klippa upp stängslet.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer att tillsätta en utredning, säger Jonas Wallgren, ställföreträdande kriminalvårdschef i ett pressmeddelande.

Foto: Dragan Mitrovic / AFTONBLADET

Händelsen skedde i går ikväll på Brinkeberg i Vänersborgs kommun. Det är en anstalt med 98 platser i säkerhetsklass 2, vilket är en sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå.

Enligt en källa till Bohusläningen rymde mannen någon timme efter inlåsningen på fredagskvällen. Någon på utsidan ska ha hjälpt till att klippa upp ett stängsel. Rymningen ska inte ha upptäckts förrän under lördagsmorgonen när cellerna låstes upp.

Fönstret var förstört

Kriminalvårdens presstjänst bekräftar att det skett en rymning. Det upptäcktes vid upplåsningen i morse.

Fönstret i rummet där personen bodde var förstört, och man har upptäckt ett hål i ett staket.

– Det är för tidigt att säga exakt hur det gick till. Utredningen kommer att titta på det och vilka brister som behöver rättas till, säger Jonas Wallgren, ställföreträdande kriminalvårdschef, i ett pressmeddelande.

Har efterlysts

Kriminalvården har gjort en efterlysning till polisen och förstärkt bevakningen på anstalten.

– Vi biträder Kriminalvården med att få tillbaka personer där de är dömda att vara, säger Ulla Brehm vid polisens ledningscentral.

– De som efterlyses hamnar förr eller senare hos oss. I en trafikkontroll, när de gör något nytt brott, eller så är det personer som är kända för lokal polis och då vet vi var vi ska hitta dem, säger Ulla Brehm.

ARTIKELN HANDLAR OM