Man åtalas för rasistisk attack med träkors

Misstänkt hatbrott när Samaa och hennes bebis hotades

Nu åtalas en man i 60-årsåldern från Uppsala för att ha hotat och försökt slå Samaa och hennes lilla son.

”Skällde ut ett huckle med barnvagn” skrev han sedan i ett facebookinlägg, som använts som bevis.

Mannen själv nekar till att ha gjort något brottsligt.

Samaa var på väg hem till sin pappa med sin fem månader gamla son den där eftermiddagen i november, när hon plötsligt upplevde att en bil gasade och slirade tätt intill dem. Som om den försökte köra på dem. 

Nu åtalas en man för en rasistisk attack mot Samaa och hennes bebis.
Nu åtalas en man för en rasistisk attack mot Samaa och hennes bebis.

Hon pratade hela tiden med sin kompis i telefon, som också hörde delar av händelseförloppet.

Samaa fortsatte gå, men blev sedan plötsligt tyst, berättar vännen i polisförhören. Sen hörde hon hur Samaa säger något i stil med "kom inte närmare, jag har ett barn" och en mansröst som svarar: ”Jag borde ha kört på er muslimer". 

Vännen är ett viktigt vittne. Även Samaas pappa berättar hur hans dotter skakar av rädsla när hon kommer hem till honom strax efter. Då berättar hon om hur hon och bebisen blivit attackerade av en man som måttat ett träkors mot barnvagnen. Långt efteråt verkar händelsen ha satt djupa spår hos dottern, berättar fadern. 

Den misstänkte mannen, som är i 60-årsåldern, åtalas för olaga hot och ofredande, dock inte för att ha försökt köra på Samaa med bilen. Han misstänks ha haft ett hatbrottsmotiv, det vill säga velat kränka henne på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung samt trosbekännelse. Som bevisning åberopas även inlägg från mannens facebooksida, där han under pseudonym skrivit rasistiska inlägg om muslimer och svarta människor. 

Själv nekar mannen till att ha begått något brottsligt. I polisförhören säger han sig bara ha sagt: ”Hörre du, det finns trottoarer” och ”Lär dig något”.

Han menar att det för honom bara handlade om en ”kärring som hävdade sin företrädesrätt med en barnvagn” och att hudfärg och ursprung saknar betydelse.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN