Lasermannen missnöjd med maten – vill slippa pensionsavdrag

avOskar Forsberg

Publicerad:

John Ausonius, 65, vill inte att det ska göras något avdrag på hans pension, eftersom han sitter i häkte i Tyskland.

Han tycker att maten är sämre jämfört med Sverige och behöver därför pengarna, skriver han.

Men förvaltningsrätten avslår Lasermannens överklagande – i beslutet slår man fast att det inte spelar någon roll att han sitter i tyskt häkte.

Enligt ett beslut från Pensionsmyndigheten ska det dras av 30 kronor per dag på Lasermannen John Ausonius ålderspension.

Enligt myndigheten föreligger det ”en skyldighet att betala för uppehälle för den som är häktad eller intagen i anstalt”.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
John Ausonius "Lasermannen" i rättegång i Tyskland.

Sämre mat i Tyskland

Ausonius har överklagat beslutet och yrkar att inget avdrag ska göras, då han sitter i ett tyskt häkte och inte svenskt.

Han uppger att maten är sämre i det tyska häktet jämfört med Sverige, och att han därför ”behöver pengarna för att få tillräckligt med mat”.

Han skriver vidare att han tycker att pensionsavdraget är ologiskt, eftersom ”det är tysk kriminalvård och inte svensk som står för hans kostnader för uppehälle”.

1 av 2 | Foto: KRIMINALVÅRDEN
Säkerhetsanpassade bestick som tillverkas av intagna på Hallanstalten.

Avslag

Men förvaltningsrätten avslår Lasermannens överklagande. Man slår i en dom fast att Pensionsmyndigheten fattat sitt beslut i enlighet med gällande bestämmelser:

”Vad John Ausonius anfört om att han vistas i Tyskland och omständigheterna kring detta föranleder inte förvaltningsrätten att göra en annan bedömning. Pensionsmyndighetens beslut ska därför inte ändras”, skriver man.

Livstids fängelse

John Ausonius dömdes för mord i en tysk domstol i februari. Påföljden blev livstids fängelse.

Mordet ska ha inträffat i Frankfurt 1992.

Ausonius är sedan tidigare redan dömd till livstids fängelse i Sverige efter att han i början av 1990-talet – utrustad med ett gevär med lasersikte – attackerade flera personer med utländsk bakgrund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM