Donald Trump får vika sig för CNN – för tillfället

avNiklas Eriksson

NYHETER

Donald Trump portade CNN:s reporter efter ett storbråk i Vita huset.

Nu tvingas presidenten låta Jim Acosta komma tillbaka.

I alla fall tillfälligt.

– Man måste agera respektfullt, säger Trump.

Washington Post rapporterar att en domstol beslutat att stoppa Vita huset rån att porta CNN:s reporter från Vita huset. Jim Acosta får därför tills vidare delta i pressaktiviteter i Vita huset.

Beslutet fattas med anledningen av en rättsprocess som CNN inlett mot Donald Trump och hans stabs beslut att dra tillbaka Acostas ackreditering kort efter att reportern hamnat i bråk med presidenten.

Beslut om att stoppa portningen gäller i väntan på en rättegång, skriver Washington Post.

Domare Timothy Kelly uppger bland annat i sitt beslut att Vita huset har brutit praxis när de dragit tillbaka Acostas ackreditering. Domaren uppger att beslutsgången i Vita huset ”varit så höljd i dunkel att ingen i regeringen kunnat berätta vem som fattat beslutet” uppger domaren, enligt Washington Post.

Domaren, som utsågs av Donald Trump förra sommaren, kommenterade också det skäl som uppgetts av Vita huset som grund för portningen. Det vill säga att Jim Acosta agerat fysiskt aggressivt mot en kvinna i presstaben, ett påstående som domare Kelly kallar ”sannolikt osant”, enligt NBC News.

Under fredagskvällen, svensk tid, kommenterade Donald Trump Acosta-ärendet:

– Vi vill ha total frihet i pressen, men man måste agera respektfullt. Du är i Vita huset, säger Donald Trump enligt Politico.

1 av 2 | Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jim Acosta, reporter på CNN.
ARTIKELN HANDLAR OM