Publicerad:
Uppdaterad:

157 000 människor på flykt från skogsbränder i Kalifornien

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Två enorma skogsbränder härjar i Kalifornien.

Över 157 000 människor har tvingats fly sina hem, uppger AP.

Hela samhällen befaras vara utplånade och minst nio personer har dött.

– I princip hela Paradise är borta, säger Scott McLean vid Kaliforniens skogsvårds- och brandskyddsmyndighet.

Tusentals byggnader har brunnit ner och över 157 000 människor har tvingats från sina hem, uppger AP.

Skogsbränderna i Kalifornien växte under fredagen och de ansvariga myndigheterna säger att deras försök att släcka bränderna på många håll är tröstlösa.

1 av 5 | Foto: Noah Berger / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Två enorma skogsbränder härjar i Kalifornien.

– Det var inte mycket till brandbekämpning att tala om, säger kapten Scott McLean vid Kaliforniens skogsvårds- och brandskyddsmyndighet till AP.

– Vi fick hjälpa människor att evakuera i stället.

Branden han talar om härjar i norra Kalifornien och har tvingat 30 000 människor boende i samhället att fly sin hem. Ytterligare samhällen vid bergskedjan Sierra Nevada har tvingats evakuera på grund av branden som kallas ”Camp Fire” och blossade upp i Butte County under torsdagen.

Under natten mot lördagen rapporteras myndigheterna att minst nio personer har dött. De flesta av dem har hittats i sina bilar och inte hunnit fly undan branden utan fastnat i eldinfernot.

Tusentals byggnader tros ha brunnit upp den snabbt växande skogsbranden. Nästa stad som ligger i farans riktning är Chico – dit många av de evakuerade har tagit sin tillflykt.

Nu hotas även stadens 90 000 ordinarie invånare av branden.

Även längre söderut i Kalifornien tvingas människor från sina hem. ”Woolsey Fire” rasar utanför Malibu och hittills har det beordrats evakueringar av 75 000 hem i området, uppger CNN.

En tredje stor brand i staten kallas ”Hill Fire” och brinner i området Thousand Oaks strax utanför Los Angeles. rapporterar CNN. I nuläget hotas där inga människor av branden.

Publicerad:
Publicerad: