Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon vill hjälpa SD

Publicerad 2018-03-28

Steve Bannon har pekats ut som hjärnan bakom budskapet som gjorde Donald Trump till president.

Nu kommer den sparkade chefsstrategen till Sverige – och vill träffa Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med, säger Bannon till DN.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Steve Bannon att han har studerat Sverigedemokraterna ”rätt nära”.

– Det ska de vara medvetna om. Sverigedemokraterna kom från ingenstans. Men inte bara kom de från ingenstans och blev ett kraftfullt politiskt parti. Lika viktigt, tycker jag, är detta: Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med. Det är därför exemplet Sverigedemokraterna är en läxa för hela världen att studera, säger Steve Bannon till DN.

I intervjun säger Bannon att nu kommer komma till Sverige för träffa partiet. En resa han säger kommer ske ”relativt snart”, enligt DN.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har Steve Bannon inte varit i kontakt med partiet.

– Vi har inte mottagit någon förfrågan från Bannon och det finns heller inga sådana arrangemang inplanerade. Spontant känns inte detta prioriterat från vår sida, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare berättat om att Steve Bannon nu är ute på en resa där han träffar högerpopulistiska partier i runtom i Europa. En resa som redan skapat rubriker.

Bland annat från Lyon där han talade på Nationella Frontens kongress tidigare i mars.

– Låt dem kalla er rasister. Bär det som en hedersutmärkelse, sa Bannon då, uppger bland annat BBC.

Steve Bannon har pekats ut som hjärnan bakom valkampanjen som tog Donald Trump till Vita huset. Bannon, med bakgrund på den högerextrema sajten Breitbart, blev efter valet också Trumps högra hand.

I augusti fick dock Bannon sparken från Vita huset. Och därefter skar det sig mellan de två. Rejält.

Enligt skandalboken ”Fire and fury: Inside the Trump White House” ska Bannon bland annat ha liknat presidentens son Donald Trump Jr, hans svärson Jared Kushner och den före detta kampanjchefen Paul Manafort för landsförrädare.

Bakgrunden är deras möte med ryska deltagare i Trump Tower under presidentkampanjen.

– Även om man inte tycker att det är landsförrädiskt, opatriotiskt eller dålig skit – och jag råkar tycka att det är allt av det – borde man ha ringt FBI omedelbart, säger Bannon om mötet i boken.

Steve Bannon säger till DN att han är i Sverige för att lära av Sverigedemokraterna.

– Jag försöker vara infrastrukturen för den globala populiströrelsen, sa Bannon nyligen till New York Times i Milano.