Expert: Troligt med flygangrepp mot Syrien

avJoakim Magnå

En USA-ledd flygattack mot Syrien kan vara nära förestående.

Fartyg och ubåtar med kryssningsrobotar är redo i östra Medelhavet – och Storbritanniens premiärminister Theresa May kräver handling.

– Det är väldigt troligt att det blir ett anfall, säger försvarsexperten Jan Hallenberg.

USA, Storbritannien och Frankrike är beredda att agera militärt mot Syrien som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma, norr om Damaskus, i lördags.

Den franske presidenten Emmanuel Macron hävdar att Frankrike fått bevis för att president Bashar al-Assads regim ligger bakom attacken som uppges ha dödat över 70 personer.

– Regimer som tror att allting är tillåtet kan inte tolereras, säger Macron, enligt nyhetsbyrån AP.

1 av 5 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
USA:s president Donald Trump och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Premiärminister Theresa May har meddelat att brittiska ubåtar är på väg till östra Medelhavet. Efter ett krismöte med regeringen på torsdagen fick hon grönt ljus att delta i en militär insats tillsammans med USA och Frankrike.

I ett uttalande kallar May användandet av kemvapen ”chockerande och barbariskt”. Hon säger att det krävs ett svar.

”Kabinettet är överens om behovet att vidta åtgärder för att lindra humanitär nöd och förhindra Assad-regimens vidare användning av kemiska vapen.”

Begär möte i FN

USA:s president Donald Trump har sammanträtt med sina säkerhetsrådgivare och även pratat med May och Macron.

– Inget slutgiltigt beslut har fattats, säger pressekreterare Sarah Sanders vid en pressträff i Vita huset.

Ryssland har begärt ett extra möte i FN:s säkerhetsråd på fredag, skriver nyhetsbyrån Interfax. Enligt landets FN-ambassadör Vasilij Nebenzija är syftet att undvika USA-ledda attacker mot Syrien.

– Den omedelbara prioriteten är att undvika krig, säger han.

Sverige har lagt fram ett utkast till en FN-resolution om att skicka en nedrustningsgrupp till Syrien för att stoppa användandet av kemvapen ”en gång för alla”, skriver Reuters.

Vill undvika förluster

Både USA och Frankrike har ytfartyg i området med kapacitet att avfyra kryssningsrobotar. Britternas ubåtar har samma kapacitet.

– Det sannolika är att alla tre länder skickar någon form av kryssningsrobotar. Det viktiga här är att det de skickar inte innehåller människor. Man vill inte ha några mänskliga förluster, att ett flygplan skulle bli nedskjutet, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet.

– Det här är en bestraffning och tanken är inte att det ska leda till nya militära strider.

Ryssland flyttar fartyg

Två grupper med experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anländer till Syrien till helgen. Det ryska utrikesdepartementet uppger att ryska och syriska styrkor kommer att garantera inspektörernas säkerhet på plats i Douma, rapporterar Interfax.

Ryssland meddelar samtidigt att fartyg flyttas från den ryska flottbasen vid staden Tartus i västra Syrien. Skälet är att skydda fartygen från ett anfall.

Den syriska regeringen nekar till att ligga bakom kemvapenattacken och Ryssland kallar anklagelserna ”falska” och ”uppdiktade”.

Syriska flygbaser

Sannolika mål vid ett flyganfall är syriska flygbaser och vapenfabriker.

– Man kan också tänka sig symboliska mål, som byggnader som förknippas med regimen Assad, som man kan träffa utan att döda honom. Vissa amerikaner vill att man ska slå ut hela Syriens flygvapen, men den typen av storskaliga attacker tror jag inte att det kommer att bli. Då finns risken att man träffar ryssar och iranier och det vill man inte, säger Jan Hallenberg.

Ja, vilka risker finns det med en attack?

– Med all sannolikhet kommer syriska soldater och flygare dö. Det ingår i kalkylen. Men om däremot ryssar skulle dö blir situationen betydligt mer allvarlig.

Vad kan konsekvenserna bli då?

– Att man slår tillbaka mot de amerikanska fartygen. Och då tar det hus i helvete. På den nivån kommer det också bli politiska möten. Men risken finns att det då spårar ur.

Mer omfattande än förra året

Jan Hallenberg tror att en attack kommer att bli mer omfattande än USA:s flygangrepp mot den syriska flygbasen Shayrat i april förra året.

– Många amerikanska kritiker tyckte att den attacken var för svag. Då var det bara en bas och Syrien varnades 90 minuter innan. Nu kanske det blir tre baser eller fem baser och en fabrik. Min gissning är att det kommer att bli mer spritt och kosta mer för Syrien.

Hur kommer Ryssland och Syrien att svara?

– De kommer att försöka skjuta ned kryssningsmissilerna. Ryssland har installerat ett avancerat flygvapenskydd och man får anta att de kommer att träffa några av missilerna. Då kommer de säga att de har försvarat sig hjältemodigt.

Jan Hallenberg bedömer det som ”väldigt troligt” att det blir ett flyganfall mot Syrien inom de kommande dagarna.

– Det är väldigt troligt att det blir innan helgen. Jag trodde att det skulle ha skett tidigare i veckan. Men det har dröjt, huvudsakligen eftersom amerikanerna inte vill gå ensamma. Det beror på att detta inte ska kunna tolkas som en direkt konfrontation mellan Ryssland och USA, utan som att viktiga delar av det internationella samfundet straffar den som inte kan straffas på annat vis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Ryssland

USA

OPCW