Se upp med servitut när Lantmäteriet rensar

Av:  TT TT

Vägen fram till sommarstugan kan omfattas av servitut. Arkivbild.
Vägen fram till sommarstugan kan omfattas av servitut. Arkivbild.

Vägen fram till stugan, bryggan vid badet eller vattnet i brunnen. Det är saker som kan omfattas av servitut, eller nyttjanderätt, och som kan försvinna ur fastighetsregistret om de inte förnyas.

I dag finns runt en halv miljon inaktuella uppgifter om servitut och nyttjanderätter registrerade och nu gör Lantmäteriet en rejäl rensning. Uppgifter om avtalsservitut och nyttjanderätter som skrivits in före den 1 juli 1968 kommer att tas bort om de inte förnyas innan året är slut.

– Vi räknar med att det är runt 300 000 som behöver förnyas, säger Olof Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet.

Att inskrivningen försvinner ur fastighetsregistret betyder inte att servitutet eller nyttjanderätten blir ogiltig, men det kan ha betydelse för om det ska fortsätta gälla när en fastighet säljs.

– Det kan bli bekymmer om grannen säljer utan att informera om att du har rätt att använda bryggan. I vissa fall kan rättigheterna upphöra att gälla.

För det mesta blir det inte så dramatiskt, men ett uppdaterat fastighetsregister spar tid och pengar för alla inblandade. Hittills har relativt få anmält förnyelse, men rensningen kommer att genomföras 2019, så fastighetsägarna har året ut på sig.

Den fastighetsägare som är osäker på om det finns servitut som behöver förnyas kan logga in på Lantmäteriets tjänst "Min fastighet". Själva processen för att förnya är enkel.

– Det går att göra elektroniskt på vår hemsida. Där uppdateras det elektroniskt och det är ingen handläggningstid.

Publisert:

LÄS VIDARE