Försök att bryta superpolariserat läge i USA

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell.

NYHETER

Två olika lagförslag som kan sätta stopp för den pågående nedstängningen av statsapparaten – den längsta i USA:s historia – ligger för omröstning i USA:s senat. Men i det superpolariserade Washington DC spås inget av dem gå igenom.

– Möjligheten att få ett slut på allt detta stirrar oss i ansiktet, sade kammarens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell häromdagen.

– Allt som krävs är att Demokraterna instämmer i att det är dags att sätta landet före politiken, svara "ja" och lägga det här dödläget bakom oss.

Förvrängd bild?

Från Demokraterna låter det annorlunda. Partiföreträdare hävdar att president Donald Trumps prat om en kris vid USA:s södra gräns ger en förvrängd bild av verkligheten. Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor för bygget av en gränsmur mot Mexiko, den begäran som orsakat budgetbråket som lett till nedstängningen, är inte relevant, anser de.

Demokraterna säger sig vara för stärkt gränssäkerhet, men de anser att en mur är fel väg att gå och de vill att statsapparaten ska öppnas innan vidare förhandlingar om gränssäkerhet förs.

Det ena förslaget som senaten planerar att rösta om är det som Trump lade fram i helgen och kallade för kompromiss. Enligt det skulle presidenten få de efterfrågade pengarna för murbygget i utbyte mot främst ett tre år långt skydd för unga så kallade "drömmare" – personer kom till USA på olaglig väg som barn och som nu, via migrantprogrammet Daca, kan vistas lagligt i landet två år i taget. Trump har försökt riva upp Daca, något Demokraterna motsatt sig.

Men Demokraterna har redan avfärdat skrivningen och det är inte sannolikt att den får ja från de 60 senatorer som krävs. 53 av kammarens 100 ledamöter är republikaner.

Giftig stämning

Det andra förslaget har redan gått igenom det demokratkontrollerade representanthuset. Det öppnar statsapparaten tillfälligt till den 8 februari vilket skulle ge andrum till de 800 000 statsanställda som nu går utan lön samt tid för gränsförhandlingar – men innehåller inga slantar till en mur.

– För första gången kan vi rösta om att öppna upp statsapparaten utan att behöva fatta något beslut om gränssäkerhet, säger senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer entusiastiskt.

Men inte heller denna skrivning väntas få grönt ljus i kammaren – och får den det är det inte troligt att president Trump skriver under lagen. Bedömare hoppas dock att omröstningarna kan göra att det börjar röra på sig i de låsta budgetförhandlingarna.

Nedstängningen har pågått i över 30 dagar. Situationen kompliceras av att relationen mellan presidenten och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi blivit extra giftig sedan hon i ett brev föreslog att han på grund av nedstängningen skjuter på nästa veckas direktsända tal till nationen om läget i landet.

Trump twittrade senare att han skjuter upp talet tills det att nedstängningen är över.

Publicerad:

LÄS VIDARE