De har dömts för terrorplaner i Sverige

Av:  TT

Rättegång mot tre män i Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt den 9 januari i år.
Rättegång mot tre män i Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt den 9 januari i år.

Totalt har tre personer dömts för terrorplaner sedan 2003 då lagen om terroristbrott infördes i Sverige.

Här är en genomgång av fallen:

PÅGÅR

2018: Sex män från Uzbekistan och Kirgizistan åtalas för förberedelse till terroristbrott (tre) och terrorfinansiering (samtliga sex) i Solna tingsrätt. Förhandlingarna i rätten beräknas avslutas den 15 februari.

DÖMDES

2016: En 20-åring döms i Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han planerade självmordsattentat i Sverige och hade tidigare försökt ta sig till Syrien. Han hade köpt på sig en rad möjliga bombkomponenter – bland annat en tryckkokare, stålkulor och julgransbelysning – som stämde väl överens med jihadistiska bombmanualer som polisens it-tekniker lyckats återskapa i hans telefon.

FRIADES

2012: Tre göteborgare misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011, något som till en början rubricerades som förberedelse till terrorbrott. De åtalas dock för förberedelse till mord och döms slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

FRIADES

2010: Två män misstänks för att ha rest till Somalia för att förbereda självmordsattentat och döms av Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott. De frikänns dock i hovrätten för västra Sverige.

FRIADES

2006: Tre män döms i tingsrätten för stämpling till terroristbrott efter ett attentat i en irakisk vallokal i Kista och ett planerat dåd mot Livets ord i Uppsala. I hovrätten faller misstankarna om terroristbrott bort och två av männen döms i stället för bland annat stämpling till mordbrand. Den tredje frikänns helt.

DÖMDES

2005: Två män i Malmö åtalas och döms av hovrätten för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till ett terrornätverk i norra Irak.

FRIADES

2005: Fyra nazister misstänks för att ha planerat politiska mord och spränga riksdagshuset i luften. De åtalas för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätt och hovrätt friar dem från terrormisstankarna men fäller dem för bland annat grov skadegörelse.

Källa: Sammanställningen är gjord av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.

Publisert:

LÄS VIDARE