Äckligt – men ofarligt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mikrobiologen Mats Lindblad om det 27-åriga köttet 

Hur länge håller konserverna – egentligen? Mikrobiologen Mats Lindblad svarar.
Hur länge håller konserverna – egentligen? Mikrobiologen Mats Lindblad svarar.

Han säger att det är okej om konserverna är lite för gamla.

Lite.

Inte 27 år för gamla.

– Det är ju uppenbart att man lurar konsumenterna, säger mikrobiologen Mats Lindblad.

Processen går ganska snabbt.

Laga maten. Stoppa i den i en konservbruk. Förslut – och värm sedan burken och hela innehållet till över hundragradig värme i ett visst antal minuter.

– Eftersom plåt leder värme bra så går det ganska snabbt, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Sedan håller maten. I ett år. Elller tio. Eller 27…?

– Konserver har ju ett bästföredatum, men det är självfallet inte automatiskt så att de blir dåliga dagen efter. De håller ett tag till, man får öppna och smaka helt enkelt, säger Mats Lindblad.

”Inga bakterier”

Det som försvinner med åren är smaken, säger han. Men att äta 27 år gammal mat – 17 år efter deras bäst före datum – finns det ingen anledning till.

– Efter 27 år kan man misstänka att det smakar rätt illa. Du blir förmodligen inte sjuk eftersom det inte finns några bakterier i konserverad mat, men det finns inga skäl överhuvudtaget att äta den sortens föda.

Men hur vet man när det är dags att slänga istället för att äta, om maten bara är några dagar/veckor/månader för gammal, istället för närmare tre decennier?

Läs Mats Lindblads tips i faktarutan och avgör själv.

Publicerad: