Stora bläckfiskar till attack mot dykare

NYHETER

”Jag vet inte om jag kommer att överleva det här”

Foto: Shanda Magill angreps av de tioarmade bläckfiskarna när hon var ute på en nattlig dyktur.

Stora tioarmade bläckfiskar invaderar Kaliforniens kust.

Dykare berättar nu om attacker från de tidvis aggressiva rovdjuren.

– Det första du tänker är: ”Åh jösses, jag vet inte om jag kommer att överleva det här”, säger dykaren Shanda Magill till AP.

I förra veckan dök de stora bläckfiskarna upp vid kusten vid staden San Diego i delstaten Kalifornien i USA.

Djuren, som kan bli 1,5 meter långa och väga upp till 45 kilo, fyllde vattnen nära land och drev in på stränderna.

Sylvassa näbbar och tandade tentakler

Nu berättar dykare i området om attacker från de köttätande djuren, som har sylvassa näbbar och tandade tentakler.

Shanda Magill är en av dem som angripits av de tioarmade bläckfiskarna när hon var ute på en nattlig dyktur.

Hon berättar att hon plötsligt blev attackerad bakifrån av en stor bläckfisk som drog i hennes armar och kastade henne fram och tillbaka i vattnet. Djuret drog loss inflatorslangen från hennes bröst och slog loss hennes lampa.

Direkt efter angreppet visste hon först inte vilket håll som var uppåt, och hon kunde inte hitta inflatorslangen som skulle hjälpa henne att hålla sig flytande.

– Jag sparkade som en galning. Det första du tänker är: ”Åh jösses, jag vet inte om jag kommer att överleva det här”. Om den där bläckfisken ville skada mig skulle den ha kunnat göra det, säger Shanda Magill till AP.

Andra dykare berättar om bläckfiskar som dragit i deras masker och utrustning.

Veteran-dykaren: De rammade mig

Erfarne dykaren och fotografen Roger Uzun berättar att han simmade med ett stim av bläckfiskar i cirka 20 minuter. Enligt honom verkade djuren nyfikna snarare än aggressiva.

– Så fort vi dök ned och satte på videokamerans lampor så dök de upp. De rammade mig och simmade in i mitt huvud, säger han.

– En av dem fick tag i lampan och drog i den i två-tre sekunder och försökte faktiskt ta med sig lampan. Den slog nästan videokameran ur händerna på mig, säger han.

John Hyde, biolog vid National Marine Fisheries Service, råder dykare att iaktta försiktighet.

– De bläckfiskar som kommer nu har en stor näbb, som liknar en stor papegojnäbb. De kan slita loss en bit kött från dig, säger han till SignOnSanDiego.com.

– Bläckfiskarna kan komma nära och faktiskt dra i folks armar, dra i deras utrustning, dra i deras masker. De kan dra ned dig på djupet ganska snabbt, säger han.

”Min dykpolare ville inte följa”

Forskarna vet fortfarande inte varför bläckfiskarna – med artnamnet ”Dosidicus gigas” – som normalt sett lever på större djup i tropiska vatten utanför Mexico och Centralamerika, dyker upp vid Kaliforniens sydliga kuster, skriver AP.

2005 skedde en liknande invasion av bläckfiskar, och andra liknande händelser har rapporterats från amerikanska kuster tidigar. Viss forskning tyder på att en population av djuren etablerat sig utanför Kaliforniens kust på djup mellan 125 och 200 meter, säger Nigella Hillgarth vid Birch Aquarium at Scripps Institution of Oceanography till AP.

Dykaren Raleigh Moody är en av dem som fortsätter att dyka – trots varningarna.

– Min dykpolare ville inte följa med ut. Det finns vissa dykare som inte vill ha med djuren att göra, och det finns vissa – som jag – som innan de hör att något dåligt har hänt kommer att försätta att bete sig som idioter och dyka ner i vattnet igen, säger han till AP.