Färglad festival i regnbågens färger

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets Stockholmpride väntas bli större än någonsin.

1 av 6 | Foto: Pernilla Wahlman
Stockholm Pride 2007

Nu är det dags för en av sommarens färgstarkaste festivaler och Sveriges största parad.

Är den Sveriges häftigaste?

– Ja, lätt! säger pressansvariga Jessica W Sandberg.

På måndagen inleddes nordens största pridefestival i Stockholm. Under en vecka, 27 juli till 2 augusti, invaderas huvudstaden av mer eller mindre färgstarka homosexuella, bisexuella och transpersoner samt tusentals andra besökare från Sverige och utlandet.

– Det här berör oss alla, säger Jessica W. Sandberg.

Jättefest

Festivalveckan inleddes med en stor invigningsfest i Kungsträdgården, som för veckan är omdöpt till Pride Garden.

– Genom att ta plats i det offentliga rummet i Kungsträdgården så bjuder vi in alla dom som är nyfikna på vår festival, säger Claes Nyberg, ordförande i Stockholm Pride, på festivalens hemsida.

Under festivalen uppträder en mängd artister som A Camp, Haddaway, Effiel 65, Dr Alban och Nanne Grönwall. Dessutom deltar Moto Boy, Jill Johnson, Rebecka Törnqvist, Tingsek pch Anna Maria Espinosa i en hyllningskonsert till Dusty Springfield.

Kändisar ”kommer ut”

En rad kända personer är engagerade i festivalen, bland andra glamourfotografen Bingo Rimér som är en av de som är utsedda till Dagens hetero, tillsammans med Sissela Kyle och Carina Berg. De ska samtala om sin heterosexualiet med förfatarinnan Mian Lodalen i Pride House.

– Samtalet kommer att röra sig kring deras heterosexualitet, de får bland annat frågan hur det kändes att ”komma ut” som heterosexuell. När man ställer den frågan så låter det absurt, men det är ju inte mer absurt än att homosexuella frågas ut om detta eller om hur de har sex och så vidare. Vi ställer dessa frågor för att påvisa hur absurd heteronormen och frågorna är. Du skulle aldrig komma på att fråga någon som är hetero om hur det kändes att "komma ut" som heterosexuell – men dessa frågor ställs konstant till hbt-personer, säger Jessica W. Sandberg.

Prideparaden

Pridefestivalens mest färgstarka och omtalade evenemang är prideparaden som annordnas i slutet av veckan. Då tågar tiotusentals hbt-personer, uppklädda till tänderna, i ett gemensamt tåg genom Stockholm. Tåget blir ofta som en hel karneval, med smyckade vagnar och lastbilar i olika teman, dansare och artister. Årets parad förväntas bli den största någonsin.

– Förra året ösregnade det och då deltog ändå 50 000 personer i tåget och det var över en halv miljon som tittade på. Iår hoppas vi på bättre väder, fler deltagare och ännu större publik säger Jessica W. Sandberg.

Nytt och speciellt för i år är att två av Sveriges största idrottsklubbar, stockholmska AIK och Hammarby, deltar i tåget.

– Vi är otroligt glada över att de vill delta. Det är ett jättestort idrottshistoriskt statement, säger Jessica W. Sandberg.

Inte bara glamour

Stockholm Pride festival har sitt ursprung i den amerikanska gayrörelsens födelse i New York i juni 1969, då den amerikanska polisen fortfarande öppet trakasserade homosexuella personer och barer. Just den 27–28 juni satte sig de homosexuella för första gången upp mot trakasserierna av gay-baren Stonewall Inn och det historiska motståndet firas just dessa dagar runt om i hela världen.

– Det är viktigt att komma ihåg, att trots att festivalen och paraden är jätte roliga och bjuder på mycket glamour, så finns det ett allvar bakom. Det handlar om firhet och om alla människors lika rätt, säger Jessica W. Sandberg.

Men på frågan om det är Sveriges häftigaste parad så svarar hon snabbt:

– Ja, lätt!

I Stockholm startade pridefirandet 1979. 2009 är det alltså större än någonsin.

Lina Thorén / Minimedia

Publicerad: