Internationella experter: Saab är historia

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Spykers intresse är mer ett äventyr”

1 av 3 | Foto: Foto: Scanpix
Saabfabriken i Trollhättan.

Tar Spyker över Saab kommer den svenska biltillverkaren att sakta försvinna från den globala bilmarknaden.

Men får Spyker hjälp från Kina finns möjligheter att utvecklas.

Det tror internationella bilanalytiker som Aftonbladet talat med.

Mark Fulthorpe, bilanalytiker på CSM Worldwide i Storbritannien.

Vilket intresse har Spyker i att köpa Saab?

– Spyker har inte sagt något om vad man har för intentioner med Saab. Men jag tror att man kommer att rikta in sig på att bygga nischade bilar.

Vad kommer att hända med Saab om affären mellan Spyker och GM går igenom?

– Om Spyker tar över Saab tror jag att de koncentrerar sig på produktionen kring den nya 9-5, 9-3X och 9-3 cabriolet. Kortsiktigt är de är Saabs starkaste produkter. Men volymerna måste minskas och Saab kommer att utvecklas till att bli en nischad biltillverkare. Det kommer att ta tid och pengar, och det är här Spyker måste få stöd från en annan aktör.

Har Spyker det som krävs för att driva Saab?

– Att ta över Saab kommer helt klart bli en utmaning för Spyker. För att driva en biltillverkare i Saabs storlek krävs mer erfarna och kunniga människor än de som i dag driver Spyker.

Matts Carlsson, bilanalytiker på vid Göteborg Management Institute (GMI).

Vilket intresse har Spyker i att köpa Saab?

– Jag tror att det finns tre orsaker till varför Spyker vill ta över Saab. Det första är att man har gått igenom GM:s affärsplan och bedömt att den är hållbar. Den andra är att man sannolikt bedömer att det strategiska affärsläget inom fordonsindustrin är gynnsamt just nu. Det finns öppningar där de som ligger bakom Spyker kan positionsera sig inom branschen. Den tredje orsaken är att Spyker, precis som Koenigsegg, leds av entreprenörer som gärna vill ta över.

Vad kommer att hända med Saab om affären mellan Spyker och GM går igenom?

– Spyker kommer att följa den affärsplan som Koenigsegg hade, med vissa justeringar, nämligen att man kommer ytterligare att ”boosta” Saabs varumärke. Man kommer att fortsätta fokusera på varumärket och förstärka den teknologiska bakgrunden samt Saabs miljöprofil. Tillsammans med kinesiska BAIC kommer man också att penetrera den kinesiska marknaden.

Har Spyker det som krävs för att driva Saab?

– Det är en komplicerad fråga. Men sannolikt finns de resurser som behövs. Och om man blandar in BAIC så är det förmodligen fullt möjligt att driva Saab med framgång. Men går det mesta emot Saab finns det inget som säger att Spyker kommer att fortsätta gå in med pengar.

Ferdinand Dudenhöffer, professor och bilexpert vid det tyska universitetet Duisburg-Essen.

Vilket intresse har Spyker i att köpa Saab?

– Jag tror att männen bakom Spyker har en dröm om att en dag bli viktiga biltillverkare. Men det kommer bara att stanna vid en dröm. Antagligen kommer man bara lyckas flytta över Saabs märke på sina egna bilar. Saab som vi en gång känt företaget är historia.

Vad kommer att hända med Saab om affären mellan Spyker och GM går igenom?

– Jag tror att Spyker kommer att använda Saabs teknik till att få fram specialiserade bilserier. Men att Saab kommer fortsätta att tillverka större volymer för en stor marknad är inte troligt. Saab som bilmärke kommer att försvinna steg för steg från globala bilmarknaden.

Har Spyker det som krävs för att driva Saab?

– Definitivt inte som ett företag som tillverkar mer än 10 000 bilar om året. Deras intresse är mer ett äventyr än ett riktigt affärsalternativ.

Publicerad: