Hus och hem

Kom in och lek i Ellas egen Villa Villekulla!

NYHETER

Ella och Eskil har sitt eget drömställe – lekstugan i Villa villekulla-stil i farmor och farfars trädgård strax utanför ringmuren i Visby.

Dit smyger Ella på morgnarna med farmor för att äta frukost.

Välkommen in!

Lekstugan sprakar av färg och lockar till lek. Det är i lekstugan Ella, 4, och Eskil, 1, tillbringar en stor del av sommarveckorna på Gotland.

Farfar Owe Lindbergh byggde den av en byggsats till Ellas treårsdag.

Den målades i samma milda, gula nyans som farmor och farfars villa. Och fönsterkarmar, dörr och veranda blev vita.

– Det härligaste är att lekstugan är som Ellas och Eskils egna värld. Inne i lekstugan gäller inte vuxnas regler, utan barnen bestämmer. Blir vi vuxna inbjudna att leka är det bara att snällt gå och lägga sig, äta, eller laga mat när man blir tillsagd, säger farmor Bitte Lindbergh.

Kaklat och fixat

Att kliva in i lekstugan är som att kliva rakt in i Villa Villekulla. Färgskalan är densamma som i Pippis hus – gult, rosa och grönt. Lekstugan har en köksdel med spis och diskbänk. Bakom draperierna under diskbänken finns plastbackar med låtsasmat och bestick att duka fram när det vankas picknick i gräset utanför eller när det är middagsbjudning vid matplatsen.

Diskbänken var mammas projekt förra sommaren. Det kaklades, målades och fixades. Resultatet – ett älskat inslag i lektugan. Plankor som blivit över efter stugbygget, färg och enkla konsoler blev hyllor på väggarna.

De pryds av loppisfynd, färgglada lådor och burkar, ärvda barnböcker och vykorten som dimpt ner i postlådan på verandan. Möblerna i lekstugan är fynd från loppisar eller gåvor från vänner. Att stolarna är olika ger bara extra charm. För att ge stugan en extra färginjektion målades även stolarna i Villa Villekulla-färgerna.

–?Jag håller alltid ögonen öppna efter prylar till lekstugan när jag är på stan. Hittar jag något färgglatt och annorlunda kan jag oftast inte låta bli att ta med mig det hem, säger mamma Emma.

Med en stor trave böcker

En gammal besticklåda målades och spikades upp på väggen ovanför docksängen. Där står en miniservis och småprylar. På den lilla verandan finns plats att läsa och pyssla – eller plocka smultron.

Favoritplatsen är ändå inne i stugan. Dit smyger Ella och farmor Bitte iväg tidigt på morgonen.

Ibland tar de med en bricka med frukost, men oftast är det bara Ella och farmor på golvet i lekstugan – med en stor trave böcker och en massa prat och skratt.

–?För några dagar sedan ringde farmor Bitte till Ella och berättade att hon sått blommor till lekstugans veranda. Så nu har Ella något att se fram emot inför semestern på Gotland i juli, berättar mamma Emma.

När sommarveckorna på Gotland är över är Ellas och Eskils saknad stor efter sin Villa Villekulla-dröm i miniatyr där i den lummiga trädgården i Visby.

Foto: Maja Suslin

5 fina tips för lekstugan

1. Loppisfynda! Sommartid kryllar Sverige av loppisar. Passa på att åka runt och leta härliga fynd till lekstugan. Färgglada burkar, gamla barnböcker och söta krukor brukar gå att hitta för några kronor.

2. Ta vara på varje kvadrat. Utnyttja de få kvadraten maximalt. Gör olika vrår för olika aktiviteter. En köksavdelning, en sittdel med bord och stolar, en myshörna och en dockvrå kan absolut få plats.

3. Låt utsidan grönska. Satsa på både krukor med blommor och bunkar med bär utanför lekstugan. Det är ett härligt projekt för barnen att ha sina egna blommor att ta hand om och vattna.

4. Lek med färger. Låt barnen vara med och välja hur lekstugan ska se ut och i vilka färger den ska målas – även om det innebär en färgexplosion.

5. Ta det ni har. Det gamla, avskavda barnbordet blir lätt som nytt med sandpapper och färg. Med en vaxduk på blir det också kladd- och lekvänligt. Blanda udda små stolar och piffa till dem med färg. Det blir både charmigare och billigare än att köpa nytt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård