Åmål dränkt av regn

Publicerad:
Uppdaterad:

Det senaste dygnet har regnet öst ner över Dalsland och södra Värmland. I Åmål drabbades ett hundratal fastigheter av översvämningar och Vägverket tvingades stänga flera mindre vägar i området under lördagen.

– Det har regnat över 100 millimeter sedan i går, säger Anders Olsson, räddningschef vid räddningstjänsten i Åmål.

Rolf Bergström är Åmål kommuns jourchef, och har lett kampen mot översvämningarna. När TT ringer upp på lördagskvällen pågår arbetet med att rädda en bro över Åmålsån.

– Just som jag trodde att det skulle lätta, tilltog regnet igen och blev värre än tidigare. Det har varit helt otroligt, säger Rolf Bergström.

Han berättar att nästan hela Åmål har drabbats av översvämningar och att källarna i över hundra hus har fyllts med vatten.

– Det har varit över två decimeter vatten i husen, berättar han.

Vid trafikledningscentralen i Göteborg var lördagen hektisk. Flera vägar i södra Värmland och i Dalsland stängdes, och många fler var täckta med vatten. Och rapporter från södra Värmland indikerar att flera vägar kan vara underminerade – vilket kan orsaka ras.

– Det gäller främst småvägar runt Säffle, Åmål och sydvästra Värmland. Men E 45:an och vissa länsvägar är också täckta med vatten på vissa ställen, säger Daniel Gustafsson på trafikledningscentralen i Göteborg.

På SMHI bekräftar meteorolog Linnea Rehn att det regnat extremt mycket i området.

– Det håller på att röra sig nordost och kommer att vara borta från området under den sena kvällen eller natten, berättar hon på lördagskvällen.

Regnområdet rör sig under natten mot söndag mot Svealand och södra Norrland, och kan lokalt orsaka kraftiga regnskurar. Det blir däremot inte av samma omfattning som tidigare.

Under söndagen kommer regnet att avta helt, med undantag för en och annan lokal skur, uppger SMHI.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder