Politiker anklagad för tenta-fusk

avCarina Bergfeldt, Jonas Melzer

Yvonne Ruwaida tog med sig lapp till tentan

1 av 2 | Foto: Jonas Melzer
”kvarglömd” Den här post it-lappen hade oppotistionsborgarrådet Yvonne Ruwaida med sig in på tentan. Det var inte med flit, menar hon.

Här är post it-lappen som fick politikern att hamna i klistret.

Miljöpartisten Yvonne Ruwaida, 39, misstänktes för att fuska på en tenta.

– Jag glömde den. Det var jättepinsamt, säger hon.

Det var en jobbig morgon för Miljöpartiets oppositionsborgarråd i Stockholm, när hon rusade ut ur hemmet i Kista förra måndagen.

Stressig dag

Först var det stressigt med barnen.

– Det var strul med förskolan. Jag fick fixa barnvakt i sista minuten, säger Yvonne Ruwaida.

Och sedan, när Ruwaida – som pluggar juridik vid sidan om sitt politikerjobb – kom till Stockholms universitet för en tenta i arbets- och familjerätt insåg politikern att hon glömt sitt id-kort.

– Hon sa att vi skulle googla hennes namn. Att hon var en offentlig person som finns överallt på nätet, säger Linn Ejderhamn som var vakt under tentan.

Fick skriva tentan

Yvonne Ruwaida fick skriva sin tenta, men problemen var inte över där. När tentavakten gick förbi hennes bänk vid 10.30-tiden kontrollerades politikerns lagbok – där en post it-lapp upptäcktes, fastklistrad på sidan 349.

– Jag tog lagboken och visade min kollega. Vi kom båda fram till att det var en otillåten anteckning, säger Linn Ejderhamn.

Tror inte på dom

Yvonne Ruwaida fick skriva färdigt sin tenta, men lappen skickades till prefekten Kent Källström, som är kursföreståndare. Han fattade dock i torsdags beslutet att inte skicka anmälan vidare till disciplinnämnden.

– Jag tror inte att man kan räkna med en fällande dom, så jag avskrev ärendet. Hon förklarade sin anteckning med att hon brukar göra sammanfattningar och har glömt att ta bort den av misstag, säger han.

”Inte smart”

Yvonne Ruwaida kallar hela händelsen ”pinsam”.

– Det var verkligen inte smart att glömma en lapp i lagboken, säger hon.

Huruvida politikern klarade sin tenta eller inte får hon reda på om två veckor.

– Jag vet inte alls hur det gick. Jag skrev ju färdigt den, men det är klart att lappincidenten påverkade mig. Jag var helt förtvivlad.