Nyheter

Här begravs Edward Kennedy

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Några av världens största makthavare på plats

I dag begravdes den amerikanske senatorn Edward M Kennedy i ett regnigt Boston.

På plats när den sista av Kennedy-bröderna lades till vila var några av världens största makthavare.

–  Vi som älskade honom sörjer hans bortgång. Jag kände honom som en kollega, mentor och framförallt vän, säger president Barack Obama.

Edward Kennedy avled i onsdags 77 år gammal. Dödsfallet blev slutet på en mäktig politisk dynasti och en av USA:s mest namnkunniga politiker.

Trots att Edward Kennedy aldrig blev president fick han i dag en begravning värdig en kunglighet.

"Han var min mentor och vän"

När begravningsceremonin inleddes i den katolska kyrkan Basilica of Our Lady of Perpetual Help i Boston regnade det på familjemedlemmarna, vännerna och dignitärerna som kom dit. Edwards änka Victoria Kennedy tog emot gästerna som anlände under svarta paraplyer till kyrkan som Edward Kennedy själv valt. Det var dit han gick för att be när hans dotter drabbats av cancer.

På plats var givetvis president Barack Obama som avbröt sin semester för att vara där. Obama fick ett starkt stöd av Edward Kennedy under sin presidentkampanj. Den amerikanske presidenten höll ett lovtal för Kennedy som var hans vän och rådgivare.

– Ted Kennedy var själen i det demokratiska partiet och lejonet i den amerikanska senaten. Vi som älskade honom sörjer hans bortgång. Jag kände honom som en kollega, mentor och framförallt vän, sa Barack Obama i sitt tal.

– Vi kan inte veta hur lång tid vi har. Vi kan inte veta Guds plan. Vi kan bara leva vårt liv med mening, glädje och kärlek. Vi kan lära från våra misstag och växa av dem. Det var så Ted Kennedy levde. Det är arvet han lämnar efter sig.

Många makthavare på plats

Förre presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Jimmy Carter var även de på plats i kyrkan. Även utrikesminister Hillary Clinton, guvernören Arnold Schwarzenegger, Irlands premiärminister Brian Cowen, skådespelaren Jack Nicholson, CIA-chefen Leon Panetta och medborgarrättskämpen Jesse Jackson var där för att säga adjö till den populäre senatorn.

Uppträdde i kyrkan gjorde maestrocellisten Yo-Yo Ma och operasångaren Placido Domingo och ärkebiskopen Sean O'Malley höll i ceremonin.

Begravs hos bröderna

I kväll kommer Kennedy att begravas på Arlington National Cemetery, bara några meter från sina bröder president John F Kennedy och senatorn Robert Kennedy.

Edward Kennedy var en mycket populär politiker. Tidigare i dag besökte 30 000 amerikaner Kennedys kista när den, täckt av en amerikansk flagga, ställdes ut på Kennedy-biblioteket i Boston. Bland annat var vicepresident Joe Biden där och sa:

– Han (Edward) tog sig in i mitt hjärta och innan jag visste ordet av ägde han en bit av det.

Bröderna mördades

Edward Kennedy fick diagnosen hjärncancer i maj förra året. Den sista tiden befann han sig i hemmet i Hyannis Port, Massachusetts. Han var den yngre brodern till president John F. Kennedy, som sköts ihjäl i Dallas 1963, och senatorn Robert F. Kennedy som mördades 1968.

"Vi har förlorat vår familjs oersättliga centrum och ett kärleksfullt ljus i våra liv, men inspirationen från hans tro, optimism och uthållighet kommer för evigt leva vidare i våra hjärtan" skriver familjen i ett uttalandet.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: