Körde fast med bilen – hittades ihjälfrusna

Av: Kristina Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”De hade inte en chans”

KÖRT VILSE Här, på en enslig skogsväg några kilometer från närmsta bebyggelse, hittades parets övergivna bil av en polishelikopter två dygn efter att paret lämnat sin bostad i Svenstavik.
Foto: Foto: Patrick Sjöö
KÖRT VILSE Här, på en enslig skogsväg några kilometer från närmsta bebyggelse, hittades parets övergivna bil av en polishelikopter två dygn efter att paret lämnat sin bostad i Svenstavik.

Göran, 76, och Margareta, 78, körde fast med bilen i snön.

Två dygn senare hittades de döda i kylan.

– De låg ute i skogen, tio meter från varandra, säger Henrik Jonsson vid Jämtlandspolisen.

Foto: Foto: CONNY LAGÉ
”De hade inte en chans, de var i dålig kondition”, säger Gerhard Berglund, Görans bror.

Kvinnans släkt från Finland skulle komma på besök under helgen och paret ville bjuda gästerna på färsk fisk.

I fredags tog de bilen från bostaden i Svenstavik, några mil söder om Östersund, och åkte västerut mot den närliggande byn Börtnan för att handla.

Men de kom aldrig tillbaka.

Först runt lunch nästa dag slog hemtjänsten larm när de inte tog sig in i parets lägenhet.

Två dygn efter att paret lämnat sin bostad hittades deras övergivna bil, en Ford, av polishelikoptern. De hade kört fast i snön på en skogsväg, några kilometer från närmsta bebyggelse.

Under varsitt träd

Vid 13.30 i går fick en hundpatrull upp ett spår och hittade paret bara 700 meter från den översnöade bilen. De låg döda inne i skogen under varsitt träd, tio meter från varandra – täckta med snö.

– Vi vet ju inte hur länge de har legat där. Det ska rättsläkaren nu ge svar på. Men vi misstänker inget brott, säger Henrik Jonsson, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Göran och Margareta ska ha lagt granris under bilen, antagligen för att försöka komma loss. När det inte gick – klev de ut i kylan.

– Om de bara hade gått 600 meter åt andra hållet. Då hade de sett lyset från vägen. Det är ju mycket trafik i och med älgjakten, men där de hittades är det rena ödebygden, säger Gerhard Berglund, Görans bror.

Enslig skogsväg

Flera småvägar i området ansluter till vägar som går till Börtnan, dit paret var på väg. Den smala grusvägen som de tog trafikeras inte alls och terrängen beskrivs av polisen som eländig. Gerhard Berglund kan inte tänka sig något annat än att de har kört vilse.

Han läste på internet om att bilen var återfunnen.

– Jag såg en bild på nätet på den översnöade bilen, men när jag ringde polisen ville de inte tala om vart de hittat den. Jag har åkt runt och letat hela dagen. Jag har säkert åkt mellan 30 och 40 mil.

Vintern har slagit till i området söder om Östersund. De senaste dagarna har det varit minusgrader och snö.

– De hade inte en chans, de var i dålig kondition, säger Gerhard.

Det gifta paret hade inga barn. Tillsammans med en syster var Gerhard den som stod Göran närmast. En stor del av kvinnans släkt bor i Finland.

– Hon skulle ha fyllt 79 år på julafton, säger han.

Publicerad: