Obama kommer till Köpenhamn

USA:s president Barack Obama har bestämt sig för att resa till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december. Det uppger amerikanska regeringstjänstemän.

Obama kommer till Köpenhamn den 9 december på väg till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Han väntas inte komma tillbaka till klimatmötets högtidliga avslutning 17–18 december.

Ska föreslå 17 procent

Statsminister Lars Lökke Rasmussen har bjudit in världens stats- och regeringschefer till det evenemanget. Hittills har omkring 65 statsledare tackat ja till Lökke Rasmussens inbjudan.

Enligt Vita huset kommer Obama vid sitt besök på klimattoppmötet i Köpenhamn att utlova amerikanska utsläppsminskningar på 17 procent till 2020, räknat från 2005.

De minskningarna ska justeras sedan den nödvändiga inhemska lagstiftningen antagits i kongressen, vilket beräknas ske först efter årsskiftet.

2050 nästa hållpunkt

Enligt uttalanden från Vita huset föreslår USA också utsläppsminskningar med 83 procent till 2050, återigen räknat från 2005, till skillnad från det mått som de flesta andra länder genom Kyotoavtalet håller sig till och som utgår från 1990 års utsläppsnivåer.

En annan målsättning på 30 procents minskningar till 2025 finns också i de amerikanska planerna.

Aftonbladets bloggar

TT

Publisert: