Ny jättespindel upptäckt

Nephila komaci spinner världens största nät

En ny spindelart har upptäckts som spinner världens största spindelnät.

Spindeln har blivit så stor att den börjat äta sina naturliga fiender: fåglar och fladdermöss som fastnar i näten går en säker död till mötes.

En ny spindelart, Nephila komaci, har upptäckts. Den spinner de största näten i världen – drygt 120 centimeter långa.

Arten har hittats på Madagaskar och i Sydafrika.

Som par är spindlarna omaka: Honan blir över 12 centimeter lång – med en kropp på 3,8 centimeter – men hanen är fem gånger mindre.

Extremt ovanlig

Men de stora näten är inte det enda unika med Nephila komaci-spindeln: Forskarna har bara hittat fyra spindlar – trots flera afrikanska expeditioner.

Nu spekulerar forskarna om att arten antingen är utrotningshotad, eller att den lever väldigt högt upp i träden och att det är därför forskarna inte hittar den.

Dessutom spindelhonan tycks bli större och större. Man har placerat arten på samma utvecklingsträd som andra Nephilia-arter, och genom datasimulering ser man att honorna blir störrre och större – medan hanarna stannat i storlek. Detta beror enligt forskarna på att det får plats fler ägg i en stor hona.

Resultatet är att en spindelgrupp med jättespindlar utvecklats i Afrika.

Få fiender

– Problemet med att bli stor är att det tar lång tid att bli det. En individ måste äta och äta. Och ju längre tid det tar innan könsmognaden inträder, ju större är risken att den dör. Men tar en art risken kan den bli enorm och få tusentals ägg, säger Coddington.

De enorma honorna får dessutom få naturliga fiender. I själva verket verkar näringskedjan ha vänt på sig. Spindlarna sätter själva gärna i sig fåglar, ödlor och fladdermöss.

Publisert: