Här kör kamerabilen i bostadsområdet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Kartsajternas bilder fångar med än bara vägar

Bild från ett bostadsområde i Göteborg på Hitta.se. Kvinnan till vänster kikar in genom ett fönster. Blir hon påkommen eller är det en oskyldig fönstertvätt på gång?

Google har fotat av gator i hela världen – och fått med en del oväntade detaljer på bild.

Nakenbadare, inbrottstjuvar och personer i trafiken har alla fastnat i den stora sökmotorns lins.

Se upp om du ser en bil med kamera på taket som kör omkring på vägarna. Det kan vara en bil från Google som är ute för att fota av gator till Google Maps. Kamerorna tar många bilder i sekunden och dokumenterar allt i sin väg.

Google-bilen har kört igenom nästan hela USA, Japan, Australien och flera europeiska länder. Tidigare i år dokumenterade Google-bilarna Stockholms gator.

Kritik för närgångna bilder

På bilderna från olika delar av världen syns folk som kissar på gatan, krockar, kräks och visar brösten.

Bilderna är tagna ur 360 graders vinkel så att det blir möjligt att "gå" längs en gata åt båda hållen. Google har tidigare fått kritik för att bilderna ska vara integritetskränkande, men företaget skriver på hemsidan att alla ansikten och registreringsskyltar ska pixlas så att det inte går att identifiera någon.

Den som har hamnat på en olämplig bild kan ansöka på Googles hemsida om att få bilden borttagen eller pixlad.

Svenskar på bild

Även på den svenska varianten Hitta.se finns en hel del vanliga personer på bild. Eftersom karttjänsten ska täcka in hela stadsbilden finns bilder från bostadsområden, privata kiniker och vanliga shoppinggator.

Interaktiv karta -
hitta.se
Kan du hitta en mer pinsam
bild?