Israel tog organ – utan tillstånd

avLisa Röstlund, Mats Gezelius

JERUSALEM. Israelisk militär medgav i helgen att man tagit organ från kroppar utan medgivande från anhöriga.

Amerikanska nyhetsbyrån AP lade i går kväll ut nyheten om att läkare på Israels rättsmedicinska institut Abu Kabir tagit hornhinnor, hjärtklaffar, hud och bendelar utan tillstånd i samband med obduktioner under 80- och 90-talet.

avslöjar ”Symboliken i att ta hud från den befolkning som uppfattas som fienden, och använda huden för den egna militären ... det är något som just på grund av dess symbolik är värt att fundera över”, säger professor Nancy Sheppard-Hughes.

Nyheten publicerades via AP av flera internationella medier i går. Ursprunget till nyheten är ett tv-reportage som sändes i israeliska TV 2 i fredags kväll med professor Nancy Sheppard-Hughes vid Berkeley-universitetet i Kalifornien. Hon är medicinsk antropolog och en internationell auktoritet på illegal organhandel.

Till den israeliska tv-kanalen hade Nancy Sheppard-Hughes släppt bandupptagningar av intervjuer hon gjort 1998 med Yehuda Hiss, överläkaren för Israels rättsmedicinska institut Abu Kabir.

”Familjen tillfrågades inte”

Israeliska TV 2 sände i ett långt inslag för första gången de intervjuerna.

– Vi började samla in hornhinnor ... Allt som gjordes var högst informellt. Familjen tillfrågades inte om tillstånd, säger Hiss i intervjun.

Hiss beskiver hur avlägsnandet av hornhinnor mörkades:

– Vi limmade ihop ögonen. Vi tog inte hornhinnor från familjer som vi visste skulle öppna ögonlocken, säger han.

Kanalen rapporterade att läkarna även opererade bort hud, hjärtklaffar och bendelar. Kropparna tillhörde palestinier, men också israeliska soldater och civila och utländska arbetare.

Dödsorsakerna var sjukdomar, olyckor och våld i den israelisk-palestinska konflikten. Ofta togs organen utan tillstånd från anhöriga.

Pågick i över ett decennium

Hiss betonar att institutet inte sålde mänskliga organ.

Institutet försåg också sjukhus och den israeliska krigsmakten med hud för transplantationer.

– Det här pågick under tolv eller tretton år, säger Hiss. Varje vecka kom en kirurg som gjorde sin repetitionsövning i armén för att fylla på hudbanken.

Också den här verksamheten pågick utan att offrens anhöriga kopplades in ”så vi tog bara skinn från ryggen ...”.

Banden med intervjuerna låg i ett tiotal år på professor Sheppard-Hughes kontor i Berkeley.

Anledningen till att hon valt att nu göra bandinspelningarna med intervjuerna offentliga är den uppmärksamhet som följde på Aftonbladets kulturartikel där palestinier förde fram anklagelser om att organ stulits från deras dödade söner, sedan de återfått kropparna ihopsydda från mage till hals.

Kallades antisemitisk

Israeliska myndigheter förnekade kraftfullt anklagelserna och israeliska befattningshavare kallade artikeln för ”antisemitisk”.

Många som hörde talas om artikeln uppfattade det, enligt Sheppard-Hughes, felaktigt som att israeliska armén dödade palestinier för att komma åt deras organ. Det som hände på Kabirinstitutet var illa nog som det var och drabbade alla slags människor, inte bara palestinier, säger hon:

– Men symboliken i att ta hud från den befolkning som uppfattas som fienden, och använda huden för den egna militären ... det är något som just på grund av dess symbolik är värt att fundera över, säger Nancy Sheppard-Hughes.

Militären bekräftar

Som svar på tv-reportaget i fredags bekräftade israelisk militär att organ tagits från kroppar utan tillstånd. Man uppger dock för kanalen: ”Dessa aktiviteter avslutades för ett decennium sedan och äger inte längre rum”.

Hiss avskedades som chef 2004 i samband med att släktingar till israeliska soldater och civila, såväl som palestinier, riktade anklagelser om organstöld mot institutet.

Israels justitiekansler lade ner åtalet mot Hiss, som fortfarande jobbar som chefspatolog vid institutet. Han har ännu inte kommenterat tv-inslaget.

Israeliska hälsodepartementet vidhåller för israeliska TV 2 att all organanvändning skedde med tillstånd, men uppger att ”riktlinjerna var inte tydliga vid den tiden” och ”sedan tio år tillbaka har Kabirinstitutet jobbat etiskt och enligt judisk lag”.