Ett steg närmare döden

NYHETER

Nu får Debbie Purdy veta vad som gäller vid dödshjälp

Ms-sjuka Debbie Purdy , 46, överväger att åka till Schweiz för att avsluta sitt liv.

Om hennes man hjälper henne med arrangemanget riskerar han 14 års fängelse.

Den vetskapen riskerade att förstöra parets sista tid tillsammans – men i går fick paret ett glädjebesked.

Ms-sjuka Debbie Purdy fick på torsdagen rätt i House of Lords, det brittiska höghuset som också har en funktion som högsta domstol: landets tvetydiga lagar kring dödshjälp ska skrivas om. Kriterierna för när någon ska kunna åtalas för medhjälp ska bli tydligare.

"Livet tillbaka"

För Debbie Purdy, 46, innebär det att hon nu är ett steg närmare möjligheten att dö med sin man Omar vid sin sida.

– Det är fantastiskt. Det ger mig mitt liv tillbaka. Vi kan leva våra liv. VI behöver inte planera min död, sade en överlycklig Purdy till Sky News efter domstolens besked.

"Jag vill leva mitt liv fullt ut, men jag vill inte lida i onödan i slutet av det. Det här beslutet innebär att jag kan göra ett övervägt val, tillsammans med Omar (Puente, hennes make), om jag vill resa utomlands för att avsluta mitt liv", skriver Debbie Purdy i ett uttalande.

"Hjälp" ska definieras

Än så länge är medhjälp till självmord ett brott som kan ge 14 års fängelse i Storbritannien.

Det är i dagens lag inte tydligt om det exempelvis är olagligt att hjälpa någon med resan till en självmordsklinik, att sitta bredvid på planet, öppna bildörren inför resan till kliniken eller att hjälpa till med arrangemanget av resan.

Domaren skrev dock i sitt utlåtande att House of Lords " inte på något sätt tänker hjälpa till att avkriminalisera assisterat självmord".

I stället handlar det just om att tydliggöra lagen.