De väljer fest – istället för val

Mona Sahlin och kyrkominister Lena Adelsohn Liljeroth är på plats på lyxhotellet.
Mona Sahlin och kyrkominister Lena Adelsohn Liljeroth är på plats på lyxhotellet.

DEIA.

Att det är Madonnas favoritställe på ön blir snabbt begripligt.

Hotellet La Residencia i den lilla bergsbyn Deia är bevakat som ett fort, prunkande som en botanisk trädgård – och lyxigt som ett kungapalats.

Men just nu är det inte den världsberömda sångerskan som festar bakom de höga murarna – utan Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, tillsammans med Sveriges kändiselit.

Planet landade för ett knappt dygn sedan.

Men Micael Bindefelds 140 noga utvalda gäster har redan gjort sig bekvämt hemmastadda bakom murarna på lyxhotellet La Resicencia. Hela dagen har kändisar som Marie Fredriksson, Eva Dahlgren, Lena Philipsson, Ulrica Messing och hennes miljardärmake Torsten Jansson njutit av den eleganta miljön.

Sahlin har betalat själv

La Residencia ligger på ett 30 hektar stort markområde, som till största delen är fyllt av oliv- och citrusplantager. Det ligger på Mallorcas nordvästra kust och hotellet, där Antonio Banderas, Bruce Springsteen och Bruce Willis brukar bo när de är på ön, har anor från 1500-talet. Festen, som nu pågår här i dagarna tre, har födelsedagsbarnet Bindefeld planerat i tre år. Och när det är en fest signerad Sveriges mest kände festfixare så sparas det inte på krutet. De billigaste rummen på hotellet kostar 5 000 kronor. De dyraste – långt mer än det dubbla.

Att hyra hela hotellet i tre nätter går på över en halv miljon kronor, bara i logikostnad. Sedan tillkommer utflykter, förstklassig service och mat på bland annat hotellets restaurang El Olivo, som räknas som en av Spaniens bästa. Totalt hamnar helgnotan på miljonbelopp.

De 140 gästerna är inbjudna av festfixaren som står för allt, men en av dem har dock betalat sig egen resa: Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin.

”Sticker i ögonen”

När Aftonbladet pratar med hennes pressekreterare är hon noga med att betona att varken Mona Sahlin eller maken Bo är bjudna på något annat än själva födelsedagsfesten utan att de står själva för sina utgifter.

Och tur det, kanske. För tio år sedan, när Bindefeld firade sin 40-årsskiva på en grekisk ö, så hamnade partiledaren i hetluften när hon lät festfixaren bekosta sin resa. Något som irriterade medlemmarna som Mona Sahlin representerade. Och frågan är hur de ser på resan den här gången. Aftonbladet pratar med Socialdemokraternas ordförande i ett större svenskt distrikt. Han är försiktig i sin kritik.

– Det är ju bra att hon betalar själv, men jag kan förstå att det sticker i ögonen på våra medlemmar. Att åka till lyxhotell med specialchartrat plan, det är ju ganska långt ifrån vardagen för de som hon ska representera. Det kan skapa splittringar, säger han.

Samma dag som kyrkovalet

Enligt en omröstning på Aftonbladet.se så tycker dock majoriteten av läsarna, närmare 75 procent, att det är helt okej att Mona Sahlin roar sig kungligt – så länge hon betalar det själv. Men det finns ett litet annat smolk i bägaren. Festen är, enligt uppgifter till Aftonbladet, över först på söndag. Samma dag inträffar kyrkovalet, som Mona Sahlin i partiets officiella kyrkovalsfolder skriver är "lika viktigt som de andra valen". I Kyrkans Tidning säger hon att "det är oerhört provocerande" att inte rösta i kyrkovalet.

Men det är oklart hur dags partiledaren och de övriga gästerna landar i Sverige på söndagen, så har hon inte förtidsröstat så kan det bli ont om tid för Sahlin själv att hinna till valurnan.

Hon är dock inte ensam om att prioritera festen före slutspurten på valkampanjen. Även kyrkominister Lena Adelsohn Liljeroth slår just nu klackarna i taket inne på hotellet.

Aftonbladets bloggar
Publisert: