Han kör rakt mot MC-polis

avJohan Gunnarsson

NYHETER

42-årige mannen anhållen för mordförsök efter streetrace

1 av 4 | Foto: Foto: Konrad Söderlund
Stoppas Polisen lyckas stoppa den extrema bilen. Den 42-årige mannen förnekar brott men har enligt uppgift medgivit att det var han som körde bilen. Han sitter nu anhållen för mordförsök.

Polismannen undkom döden med en hårsmån när han försökte stoppa ett illegalt streetrace.

En 42–årig man sitter nu anhållen för mordförsök.

– Det var riktigt obehagligt, säger ett vittne.

Den 42–årige mannen greps av polisen tidigt i går morse. Mannen, som är hemmahörande i Umeåtrakten, var en av deltagarna i ett illegalt streetrace som hölls natten till söndag.

Han greps sedan han, med minsta möjliga marginal, undvikit att frontalkrocka med en utryckande polismotorcykel.

Tävlingarna var, enligt Aftonbladets källor, sannolikt en så kallad stege där förarna utmanar varandra i olika kval. Den som vinner går vidare till nästa race och tävlingsplatserna skiftas allt eftersom för att undvika polisen.

– Under kvällen höll de till på flera olika ställen i stan, säger vakthavande befäl vid Umeåpolisen.

Racet på E4 söderut från centrala Umeå var troligen en final.

Spärrade av vägen

I vanliga fall är sträckan hårt trafikerad och för att kunna tävla hade vägbanan spärrats av med hjälp av bilar som parkerats tvärs över vägen.

Men precis när de båda tävlingsbilarna dånade iväg från startlinjen ingrep polisen.

På ett filmklipp syns en ensam polismotorcykel som åker mot två accelererande bilar. Det är oklart hur fort de körde, men vissa av tävlingsbilarna når en toppfart på upp till 250 kilometer i timmen på den 201 meter långa banan.

Den ena bilen får uppenbarligen syn på polisen i tid och slår av på gasen. Men den andra – med den nu anhållne föraren – tvingas väja kraftigt för att undvika en frontalkrock.

– Det var riktigt nära ögat och riktigt obehagligt, säger ett vittne.

Greps senare

Både polisen och föraren undkom mirakulöst utan skador och 42–åringen kunde gripas bara några minuter senare. Han förnekar brott, men har enligt uppgift medgivit att det var han som körde bilen.