Nyheter

”Allt är borta”

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Överlevare berättar om eldinfernot i Australien

Medan hans eget hus brann upp, tog australiensiske Bradley Price fram sin videkamera och började rapportera från infernot.

– Jag har förlorat allt, berättar han.

Bradley Price som kommer från edhärjade Kinglake där fler än 30 människor har omkommit, vittnar om förödelsen. När bränderna härjade i hans hemstad, tog han sig med brännskador fram från hus till hus i samhället för att leta efter människor som behövde hjälp.

– Jag visste att jag inte hade något kvar, inga materialla ting. Därför tänkte jag att jag lika gärna kunde försöka hjälpa någon annan, säger Price till den australiensiska tv-kanalen Nine News.

Nu hyllas han som en hjälte i Australien.

Dokumenterade med video

Med en videokamera dokumenterade Price förödelsen den 7 februari i år. Kanalen Nine News har fått visa de starka bilderna som dokumenterar ödeläggelsen och de hjärtskärande människoödena. Längs vägarna syns brinnande träd och hus.

Från sitt eget nedbrända hus berättar Brad Price att branden har förstört allt utom det han står i.

– Jag har förlorat allt. Mina svärföräldrars fotografier. Allt är borta. Där är grannhuset som också har förtörts. Vi har inget något ställe att bo på längre. Där är vårt hus – borta, säger Price.

Barnen dog

Ross Buchanan som också kommer från staden Kinglake förlorade sina två barn i en skogsbrand sedan han fört dem till en släkting i en annan stad. Han trodde att Neeve, 9, och Mackenzie, 15, var säkra där.

Buchanan kämpade för att rädda sitt hem i Kinglake och lyckades. Samtidigt omkom barnen i en brand som plötsligt drabbade den andra staden. Flera personer försökte rädda barnen men utan framgång.

– Min svärmor vårdas på intensiven för sina brännskador som uppstod när hon försökte ta sig tillbaka in i huset, berättar han.

Många omkomna

Bränderna som härjat i sydöstra Australien är de värsta genom tiderna. Dödssiffran har nu passerat 180 och enligt myndigheterna kommer siffran stiga till över 200. Polisen misstänker att vissa av bränderna har anlagts och nu jagas mordbrännare i landet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: