Nyheter

Microsoft: 2 miljoner i belöning

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

– Hitta skaparen av masken Downadup

Den kraschade färddatorerna hos franska flygvapnet – och förstörde datorerna på flera sjukhus i Skåne.

Nu erbjuder Microsoft två miljoner kronor till den som kan hitta skaparen till Downadup – masken som anses vara den farligaste elaka datakoden på fem år.

– Det krävs att man vet vem det är för att ha en chans att hitta skaparen. Via internet är det omöjligt att hitta honom, säger Tomas Djurling, säkerhetsexpert inom data.

Masken Downadup började cirkulera i oktober 2008 och har redan tagit sig in i tio miljoner datorer över världen, uppger BBC.

– Den som konstruerat koden verkar tänkt att han ska söka igenom så många databaser som möjligt, för att se vilken information han kan stjäla och sälja vidare.

Kan stjäla din identitet

Masken rör sig slumpvis över på internet och tar sig både in i stora företag och i hemdatorer genom att knäcka lösenord.

– På företag finns det alltid någon dator som kraschar och det kan få förödande konsekvenser, säger Tomas Djurling.

Får man masken in i hemdatorn är det inte ens säkert att man upptäcker den. Ändå kan man råka illa ut.

– En risk är att någon stjäl din identitet och säljer den vidare på internet. Då kan andra använda dina personuppgifter när de handlar eller tar lån på nätet.

Datorn kan bli gökbo

En annan risk är att kriminiella personer använder din dator som gökbo, alltså som lagringsplats för sådant de inte vill ha på sin egen dator säger Tomas Djurling.

– Till exempel kan pedofiler köpa en lagringsplats på din dator för att spara sina bilder.

Detta kriminella nätverk på internet kallas Botnet.

Går ej att spåra

Eftersom lagringen i andras datorer är så utbredd är det i praktiken omöjligt för polisen att kunna spåra skaparen. Ofta krävs ett snabbt samarbete med poliser från många länder.

– Det blir särsklit svårt om skaparen lägger information på någon dator i ett u-land där polisen inte har tid att lägga krutet på datahackare, säger Djurling.

Påföljd beror på land

Microsoft betalade även 2005 ut en belöning på två miljoner kronor. Det var till två personer som hjälpte till att identifiera skaparen av den ökända Sasser. Skaparen greps och dömdes av de tyska myndigheterna.

– Om det blir någon påföljd den här gången beror på vilket land personen sitter i, säger Djurling.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: