Skirt och romantiskt i huset vid ån

Välkommen till Thereses ljusa och lantliga idyll!

I vackra Mullhyttan har Therese hittat drömhemmet till sig och sin familj, och hon inreder det över 90 år gamla huset i tidsenlig stil.

Följ med in!

Therese Nyströmer och hennes familj har bott i villan i åtta år nu, men Therese är uppväxt i trakten.

– Vi hyrde ett litet hus alldeles i närheten tidigare, men jag har alltid tyckt att den här villan är så vacker så när vi började fundera på att flytta till något större så gick jag faktiskt och knackade på här och sa att ”om ni någonsin vill sälja huset så måste ni höra av er till oss”. Och det dröjde faktiskt inte så länge förrän vi fick köpa det, berättar Therese.

Huset, från 1917, är rött med vita knutar. I trädgården finns fruktträd och vinbärsbuskar och inte långt från villan rinner en å förbi. Idylliskt är bara förnamnet, och innanför de vackra dubbeldörrarna fortsätter känslan – tre kakelugnar, en fungerande vedspis i köket och lantlig charm i alla rum.

– Vi har tagit ett rum i taget, men vi har inte behövt göra några större renoveringar utan har mest tapetserat och målat. Det är ju lite av en utmaning i ett så här gammalt hus, för det går inte att bara smacka upp en tapet hur som helst. Vinklarna är ju sällan räta i äldre hus, och i väggarna finns det vass och hönsnät snarare än släta gipsskivor, så det blir ofta både mer tidskrävande och lite dyrare. Men det är ju en del av charmen, säger Therese.

Trender i det tidlösa

Den lantliga, lite gammaldags stilen har alltid legat Therese närmast, även om även en så tidlös stil påverkas lite av rådande trender. För tio år sedan var avlutade, trärena möbler populärast i lantliga hem, i dag är det mesta vitmålat och så även i Mullhyttan.

Inredningen kommer främst från loppisar, men också från inredningsbutiker i Örebro. Oftast har Therese haft turen att hitta möblerna i fint skick, men den senaste tiden har hon börjat måla om och rusta upp själv också.

Kryss är återkommande – på utemöblerna på verandan, på stolarna i köket, på vitrinskåpen och i sovrummet hittar man kryssen. Men även om det mesta är gammalt finns det bland annat en modern divansoffa i vardagsrummet.

– Lite praktiskt får man ju tänka – äldre soffor är inte särskilt bekväma och ett hem ska man ju leva i. Jag är väldigt nöjd med vår moderna soffa trots allt, och jag tycker den gör sig bra under vår antika ljuskrona.

Vill ha Madicken-känsla

Det senaste köpet är monogrammerade sängkläder i blått och vitt till sovrummet, och Therese vet precis vad hon hoppas ska bli nästa köp till hemmet:

– Jag är på jakt efter en så kallad ”saft- och bullgrupp”, det vill säga en möbelgrupp för trädgården med den där Madicken-känslan. Jag har en stol som är jättefin, och nu när det börjar närma sig sommaren vore det så härligt att hitta en hel grupp!

Text: Maria Soxbo

Foto: Alexander von Sydow

Thereses 3 bästa inredningstips

1. Känn efter först innan du gör om allting. Låt det hellre ta tid än att du förhastar dig.

2. Skapa ett mysigt hem så att det inte känns som en utställning. Kom ihåg att du inreder för din egen skull, inte för att andra ska tycka att det är fint.

3. Använd dig av levande blommor! Det behöver inte vara stora, dyra buketter – några vitsippor i ett glas i köket eller en liten gren i en vas är jättefint. Jag tar alltid en kvist från vår klätterros och ställer på sängbordet. Och blåbärsris är gratis!

Så fixar du stilen

Ljust – Therese har bara tunna hissgardiner för att släppa in så mycket ljus som möjligt.

Lantligt – en ombonad känsla med gammeldags möbler.

Luftigt – undvik att övermöblera, det ska finnas plats att röra sig på.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN